'Geef browsers een uiterste houdbaarheidsdatum'
De onderzoekers van de Eidgenössischen Technische Hochschule (ETH) in Zürich baseerden hun schattingen op Google-gegevens van de afgelopen anderhalf jaar. Minder dan 60 procent van alle gebruikers heeft een geactualiseerde (gepatchte) versie van zijn browser in gebruik.
Van de 637 miljoen niet-actuele browsers betrof het in 577 miljoen gevallen Internet Explorer. Firefox kwam in die verzameling 38 miljoen keer voor, Safari 17 miljoen en Opera 5 miljoen. Firefox-gebruikers blijken het meest actueel; zijn hebben in 92 procent van de gevallen een geactualiseerde browser.
Het mechanisme waarmee Mozilla de Firefox-gebruikers naar nieuwe versies leidt, is verreweg het efficiëntst, stellen de Zwitserse onderzoekers in hun studie. Om een dergelijke efficiëntie voor alle browsers te realiseren zouden gebruikers op eenvoudige wijze moeten worden geattendeerd op de achterhaaldheid en dus de onveiligheid van hun browser. Het plaatsen van een 'vervaldatum', zoals op levensmiddelen, zou daarvoor een prima oplossing zijn, menen ze.
De ruim 600 miljoen onveilige browsers zijn nog maar het topje van de ijsberg, stellen de onderzoekers. De vele browser-plugins die bovenop browsers worden geïnstalleerd vormen nog eens aparte risico's, ook als de browser zelf actueel is. Inclusief de plugins scoren Firefox-gebruikers wederom het hoogst, met 83 procent volledig actuele gebruikers. Safari volgt met 65 procent, Opera met 56 procent en Internet Explorer met 48 procent.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee