Overslaan en naar de inhoud gaan

General public license verliest marktaandeel

De General Public License van de FSF, die voorschrijft dat afgeleide werken alleen onder dezelfde licentie kunnen worden verspreid (het copyleft-principe), verliest relatief duidelijk terrein aan vormen van opensourcelicenties die toestaan op dat vlak op onderdelen uitzonderingen te maken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

In absolute aantallen stijgt het gebruik van de GNU GPL nog wel. Tussen juni 2009 en december 2011 steeg het aantal projecten dat zijn producten onder een versie van de GNU GPL distribueerde van 105.822 naar 121.288, constateert Matthew Aslett van de 451 Group. Dat betekent een stijging in het gebruik van GNU GPL met maar 15 procent in anderhalf jaar. Het totaal aantal producten onder opensourcelicentie steeg in die periode echter met 31 procent, en het aantal projecten dat gebruik maakt van een licentie die toestaat beperkingen te stellen aan wat er met delen van de software wordt gedaan zelfs met 117 procent.

Sinds de eerste keer dat Aslett zich aan deze analyse waagde, in juni van dit jaar, heeft de GPL-familie al 4 procentpunten ingeleverd. Het aandeel opensourceproducten onder GPL staat nu op 57 procent. Als de trend zich voortzet, zal de GNU GPL-licentie in september 2012 nog maar goed zijn voor de helft van alle opensourcesoftware, terwijl de varianten die meer mogelijkheden om beperkingen te stellen, zoals de licenties van Apache, MIT en de BSD-licentie, dan naar de 30 procent groeien. Dat laatste is een verdubbeling ten opzichte van juni 2009.

Recalcitrante houding

Aslett waagt zich niet aan een verklaring voor de trend die hij signaleert. Bruce Byfield doet dat - in het artikel '7 reasons why Free Software is losing influence' waar Aslett naar verwijst - wel. Byfield denkt dat de afnemende populariteit verschillende oorzaken heeft - waaronder het gebrek aan armslag dat de Free Software Foundation heeft en de recalcitrante houding van boegbeeld Richard Stallman van de FSF.

Belangrijker lijkt Byfields constatering dat met de introductie van de omstreden versie 3 van GPL en splitsing der geesten is ontstaan. In versie 3 scherpten Stallman en zijn medestanders het copyleftprincipe nog aan, terwijl steeds meer opensourceprojecten worstelden met de behoefte of soms zelfs de noodzaak om op onderdelen code te gebruiken die alleen tegen betaling en onder voorwaarde van niet-openbaarmaking te krijgen was. Ook het negeren, en soms zelfs verzet, tegen nieuwe technologische trends als cloudcomputing en smartphones, en Android in het bijzonder, helpt de zaak van de Free Software Foundation en de GNU GPL niet vooruit, constateert Byfield.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in