Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Roelof Meijer

Voor mij was het opvallendste nieuws op automatiseringgids.nl deze week: “Smartphone verplicht tot werken buiten kantoortijd” (9 november), dat gaat over een door Intermediair uitgevoerd onderzoek.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Wellicht niet een artikel dat mij normaal gesproken direct zou zijn opgevallen. Maar juist gisteren presenteerde SIDN de resultaten van de Nationale Internetenquête (http://de25jaarvan.nl) en de invloed van internet op ons persoonlijk leven was één van de drie thema’s (de andere twee waren economie en maatschappij) in die enquête.

Binnen dat thema werd (ruim 10.000) respondenten gevraagd in hoeverre werk en privé door internet steeds meer door elkaar lopen en wat men daar dan van vindt. Minder dan de helft van de bevraagden geeft aan dat de grens tussen werk en privé door internet vervaagt. Zeer opvallend is dat van die groep driekwart aangeeft wél moeite te hebben met het vervagen van die grens.

Het ligt voor de hand dat gebruikers van een zakelijke smartphone relatief vaak zullen ervaren dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Onder hen is blijkbaar een grote groep die dat niet prettig vindt.

Intermediair concludeert dat het overgrote deel van zakelijke gebruikers van een smartphone zich verplicht voelt deze “ook ’s avonds en in het weekend” voor het werk te gebruiken. Ik vind daarbij de omschrijving “buiten kantoortijd” tekenend. Want in de Nationale Internetenquête geeft 80% van de ondervraagden die ervaren dat werk en privé door elkaar lopen, aan dat zij hun werktijden niet beter kunnen indelen.

En daar lijkt het dus mis te gaan. Het platgetreden begrip “het nieuwe werken” en “anytime, anyplace, anywhere” zouden niet moeten impliceren dat je altijd en overal werkt, maar dat je altijd en overal kúnt werken. Niet veel meer werkt, maar flexibeler. En dus niet vastzit aan kantoor en kantoortijden, maar juist zelf veel invloed kunt uitoefenen op je werktijden. Veel gebruikers van smartphones –en we kunnen gerust aannemen dat dit ook geldt voor zakelijke gebruikers van notebooks en tablets- ervaren dat vooralsnog anders.

Daar hebben Nederlandse werkgevers blijkbaar nog een weg te gaan. En dat is de moeite waard, want gelukkig geeft het overgrote deel van hoogopgeleide zakelijke gebruikers aan dat zij door hun smartphone wel efficiënter werken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in