Robotvaartuig steekt Stille Oceaan over
Het eerste deel van de route, van Californië naar Hawaii, legde het 4-tal gezamenlijk af. Daarna gingen ze per koppel op weg naar Australië en Japan. De Papa Mau kwam als eerste op 20 november aan land bij Bundaberg in Queensland (Australië), maar Liquid Robotics heeft de geslaagde recordpoging vandaag pas bekendgemaakt.
Graham Hine, vicepresident van het bedrijf, verwacht dat Papa Mau’s metgezel Benjamin waarschijnlijk in februari Australië bereikt. Een 3e exemplaar wordt omstreeks juni 2013 in de Japanse wateren verwacht. De 4e robot is wegens mechanische problemen uit volle zee opgevist.
Robots halen energie voortstuwing uit golfbewegingen
De autonoom varende Wave Gliders maken voor de voortstuwing gebruik van de beweging van golven [zie uitleg in een PDF]. De computers en sensoren aan boord worden gevoed met elektriciteit uit 2 zonnepanelen. De robots zijn verder voorzien van een weerstation, GPS voor de navigatie en van systemen voor satellietcommunicatie. Ze volgen een voorgeprogrammeerde route.
Tijdens zijn ‘Pacific Crossing’ (PacX) van ruim een jaar heeft de Papa Mau volgens Hine diverse wetenschappelijke gegevens verzameld, onder meer over algengroei en over de weersomstandigheden rond de evenaar. De route van de robot voerde langs delen van de Stille Oceaan waar nog weinig onderzoek is gedaan.
Wedstrijd voor wetenschappers
De vergaarde data werden in realtime verzonden. Volgens Bill Vass, de CEO van Liquid Robotics, is met het project aangetoond dat het mogelijk is midden op de oceaan onder de zwaarste omstandigheden dataservices te leveren. Als onderdeel van het project heeft het bedrijf een prijsvraag uitgeschreven, de PacX Challenge, voor wetenschappers en studenten die de verzamelde data op interessante en innovatieve wijze gebruiken.
James Gosling, de ‘chief software architect’ van Liquid Robotics, is een bekende naam in de IT-sector. Hij stond aan de wieg van de programmeertaal Java.
Volgende project zou tocht rondom Antarctica kunnen zijn
Nadat de 4 robots een onderhoudsbeurt hebben gekregen, wil Liquid Robots ze opnieuw het zeegat uitsturen. Een van de opties die wordt overwogen is een tocht van 16.000 zeemijl rondom Antarctica. Ook een oversteek van zuidpool naar noordpool behoort tot de mogelijkheden. Waarschijnlijk hebben de robots voor deze langere tochten wel extra batterijen nodig.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee