YouTube moet gebruiksdata verstrekken
De logbestanden geven aan welke filmpjes zijn bekeken en wanneer. Via het IP-nummer valt mogelijk ook te achterhalen door wie, althans vanaf welke computer, de video’s zijn opgevraagd. Vooral over dat laatste is onrust ontstaan in kringen van Amerikaanse privacybeschermers. Zo noemt de Electronic Frontier Foundation (EFF) de stap van de rechter “een tegenslag voor privacyrechten”. De rechter zou de federale Video Privacy Protection Act naast zich neer hebben gelegd. De burgerechtenorganisatie wijst erop dat veel gebruikers hun echte naam of e-mailadres gebruiken om zich op internet te identificeren bij sites zoals YouTube.
Volgens de advocaat van Google zal het bedrijf Viacom verzoeken de privacy van gebruikers te respecteren door YouTube toe te staan de logbestanden eerst te anonimiseren. Een woordvoerder van Viacom vertelde de Financial Times dat de gegevens vertrouwelijk zullen worden behandeld, zoals de rechter heeft opgedragen. Alleen de ingehuurde advocaten van Viacom, en niet het mediabedrijf zelf, krijgen inzage in de logbestanden. Viacom zegt ook met de EFF te hebben gesproken over het wegfilteren van persoonsgegevens uit de logs.
Rechter Louis Stanton heeft het risico op privacyschending weggewoven. Hij verwees naar een blog van Google zelf, waarin het internetbedrijf eerder uitlegde dat in de meeste gevallen IP-adressen zonder aanvullende informatie niet bruikbaar zijn om de identiteit van een gebruiker te achterhalen.
De zaak van Viacom versus YouTube is in maart 2007 aangespannen en bevindt zich nog steeds in de fase van vooronderzoek en verzameling van bewijsmateriaal (‘discovery’). Sommige analisten menen dat Viacom het vooronderzoek alleen gebruikt als onderhandelingstactiek om tot een schikking met Google te komen over de afdracht van royalties en niet van plan is de rechtszaak door te zetten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee