Sla uw werk op voordat u doorgaat
Zeggen 'Fijn dat het niet regent' als je gaat wandelen en geen paraplu bij je hebt, is vrágen om een hoosbui. Net zoals ik dus laatst niet verheugd had moeten bloggen dat er niets hoeft te worden bijgewerkt. Terwijl ik het tikte, voelde ik de bui al hangen. En ja hoor, Enkele dagen na die nutteloze notificatie / meditatieve mededeling / mooie marketing sloeg de update-eritis weer toe.
"De volgende apps moeten worden gesloten", is de mededeling in de pop-up met de titel die ik ook voor deze blog nu bezig. "Sla uw werk op voordat u doorgaat." En dat was nog geen dag nadat ik verbaasd, verheugd, verward heb geblogd dat 'Er niets hoeft te worden bijgewerkt'. Tech is net als humor dus?! Timing is alles.
Goed, updaten is in 2024 niet meer zo erg als vroegah. Toen kon je een kwartier, een half uur, een uur of nog langer wachten en ondertussen je computer niet of nauwelijks gebruiken. Ik heb nog herinneringen aan een voortgangsbalk in Windows die in z'n prognose bizarre sprongen maakte van uren naar dagen, weer terug, en nogmaals heen.
Productiviteitshinder
In modernere, beschaafdere IT-tijden vinden updates niet alleen theoretisch op de achtergrond plaats. Beter nog: ze houden zich ook enigszins koest zodat die systeembelasting op de achtergrond niet het werk op de voorgrond hindert. Toch kunnen updates anno nu nog voor productiviteitshinder zorgen. Doordat de up-te-daten software toch even uit moet. Inclusief alle openstaande vensters.
Wat vooral vervelend is voor een applicatie waar je heel van je werk mee uitvoert. Zoals een mail- en agenda-app als Outlook. Of een platform voor van alles (en nog wat) zoals webbrowser Chrome. Heel veel werknemers 'leven' (qua hun taken dus) in de browser; webapplicatie hier, online-systeemtoegang daar. En als dat even uitgeschakeld moet worden, om dan te wachten tot het uitvoeren van de updates klaar is, werkt dat verstorend voor het werk.
Koffietijd?
Of ben ik verwend? En vraag ik nu teveel? Even m'n werk opslaan, apps sluiten en dan bezinnen op zaken door bijvoorbeeld koffie te gaan halen, is ook goed voor de werkende mens. Maar dan wel met mate?
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee"Kun je te veilig zijn?"
Ja dit is een voorbeeld van verloren gegaan werk omdat veiligheid voorop staat.
Een echt veilig systeem is er een die niet gebruikt wordt, dus ja je kunt te veilig zijn door de operatie stil te leggen.
Veiligheid is bedoeld voor en het proces en de mensen en de organisatie als geheel. Wat daar in details voor nodig is is een andere prioriteitsvraag dan wat nu gangbaar leeft