Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlands Blockchain-project verbetert positie arme boeren

Wageningen University & Research (WUR) in samenwerking met de Haïtiaanse overheid aangetoond dat blockchaintechnologie kan bijdragen aan een eerlijker handelssysteem voor fruittelers. Dat meldt de WUR op zijn eigen website.

De WUR ging, gefinancierd door de Wereldbank, aan de slag in Haïti waar een groot deel van mangoproductie wordt geëxporteerd naar de Verenigde Staten (VS). Boeren ontvangen een fractie van de verkoopprijs, tussenpersonen en supermarkten strijken een flink deel op. Onderzoekers van Wageningen Centre for Development Innovation wilden de positie van de telers, na een eerdere mislukte aanpak, verbeteren met blockchaintechnologie. Het doel: een eerlijker handelssysteem.

“Als je naar mango's kijkt, zijn er nu vijf grote handelspartijen die het fruit tegen lage prijzen van de boeren op een inzamelpunt kopen en naar de VS exporteren. Met blockchaintechnologie verandert de rol van exporteurs in die van dienstverleners: de boer blijft eigenaar en wordt betaald nadat de producten in de VS zijn verkocht, minus de kosten en vaste marges voor tussenpersonen. Blockchain garandeert dat het proces transparant en veilig is, wat resulteert in een veel hogere marktprijs voor de boer", aldus één van de onderzoekers.

Standaard procedures vastgelegd

Door de garantie van een veilig en transparant proces dat verloopt volgens een Standard Operating Procedure (SOP), waarbij alle gegevens worden vastgeled in de blockchain, wordt inzichtelijk of producten correct zijn behandeld. Mango’s worden na de oogst getransporteerd en hebben daar bijvoorbeeld een verplichte wamwaterbehandeling nodig tegen larven. Te hoge temperatuur bij de warmwaterbehandeling kan zorgen voor rottende mango’s. Te laat plukken kan ook dat gevolg hebben.

“De SOP beschrijft precies welke eisen er in het hele proces van oogst tot levering aan de supermarkt moeten worden gevolgd. Je kunt het zien als richtlijn voor alle partijen in de keten, inclusief welke gegevens ze in de blockchain moeten vastleggen”, aldus de onderzoekers. De toepassing van blockchaintechnologie leidt tot hogere opbrengsten. “Omdat er een minimumverkoopprijs wordt afgesproken. De intermediaire handelspartijen lopen minder risico’s en hebben een sterkere concurrentiepositie.” Ook banken zijn geïnteresseerd in de technologie, omdat boeren kunnen aantonen een veilig trackrecord te hebben waardoor er geen onderpand nodig is.

De WUR is momenteel bezig met SOP’s voor agrarische blockchains over de hele wereld. Zo moet een speelveld worden veranderd in het voordeel van arme boeren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in