Overslaan en naar de inhoud gaan

3200 gevangenen te vroeg vrij door softwarefout

De programmeerfout zorgde ervoor dat bonuspunten voor goed gedrag in voorkomende gevallen verkeerd berekend werden, in het voordeel van de gevangenen. Daardoor kwam en aantal van hen ten onrechte eerder vrij.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het probleem kwam aan het licht toen een familielid van een slachtoffer opheldering vroeg waarom de dader al werd vrijgelaten. In eerste instantie reageerde het Washingtonse gevangeniswezen niet op de constatering dat hier iets mis was. Het liet het onderzoek over aan het nieuwe hoofd IT van de Washington Department of Corrections, een functie die bij de constatering van het probleem vacant was.

Gemiddeld 7 weken 'vrijheidswinst'

Het nieuwe hoofd IT liet er echter geen gras over groeien, toen uit onderzoek bleek dat de onterechte vervroegde vrijlating geen incident was, maar te wijten was aan een programmeerfout. Die fout was 13 jaar terug gemaakt, en in al die tijd door niemand opgemerkt. Daardoor waren inmiddels 3200 gevangenen eerder in vrijheid gesteld dan waar ze recht op hadden. In doorsnee ging het daarbij om een 'winst' van 7 weken. De uitschieter was een gevangene die dankzij de fout een jaar en zeven maanden eerder in vrijheid werd gesteld dan normaal zou zijn gebeurd.

De ex-gevangenen in kwestie kregen door het bekend worden van het lek een slechte Kerst. Het Department of Corrections heeft bepaald dat ze het restant van hun straf nu alsnog moeten uitzitten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in