Overslaan en naar de inhoud gaan

7 slechte eigenschappen van verzuurde ontwikkelaars

Slechte gewoontes zijn in alle beroepen ineffectief. Maar softwareontwikkelaars kunnen complete teams enorm schaden wanneer ze niet geïnteresseerd zijn in de projecten waar ze aan werken en niet willen samenwerken, meent TechBeacon.com. De nieuwsdienst zette de 7 slechtste gewoontes op een rijtje.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

1. Totaal geen passie voor zijn werk

Na jaren van code produceren zijn veel ontwikkelaars de echte passie voor hun werk kwijt. En dat straalt af op hun collega’s. Wie niet meer tijdens de lunch of in zijn vrije tijd met plezier over zijn werk praat, is er zo een. En dat kan tot luiheid leiden. En luiheid tot slordig werken en fouten maken bij het programmeren.

2. Haat testen

Voor softwareontwikkelaars was testen jarenlang beneden hun stand. Vergelijkbaar met afwassen. Maar testen is tegenwoordig van het grootste belang voor een ontwikkelaar en essentieel voor de kwaliteit van de software. Topontwikkelaars hechten juist heel sterk aan goed testen en eisen daar tijd voor en tools. De verzuurde ontwikkelaar weigert nog altijd te testen.

3. Gebruiksvriendelijkheid bungelt onderaan

De ineffectieve ontwikkelaar maakt software omdat hij zo zijn eigen werk kan doen. Hij ziet het niet als een middel waarmee de gebruiker zijn werk goed zou kunnen doen. Als dat niet makkelijk kan met de software die hij voor hem heeft gemaakt, dan is dat het probleem van die gebruiker, niet van hem. De behoeftes van de organisatie zullen deze ontwikkelaars worst wezen. Specs willen ze en meer niet.

4. Zegt bij voorkeur ‘nee’.

Door gebrek aan visie zegt de ineffectieve ontwikkelaar op alles NEE wat maar een beetje anders is dan waar hij aan gewend is. Dat zorgt voor een zeer negatieve sfeer en verstikt creativiteit . Ze weigeren daardoor na te denken over mogelijke oplossingen. Ze zeggen ook graag nee omdat ze bang zijn iets te moeten maken waardoor software die eindelijk goed draait, weer uit balans kan raken. Experimenten zijn daardoor uit den boze. Terwijl die juist tot innovatieve en bijzondere oplossingen kunnen leiden.

5. Heeft een hekel aan bijleren en nieuwigheden

Cursussen of welke trainingen dan ook, haten ze. Nieuwigheden trouwens ook. Dom, wat juist programmeren is een levenslang leerproces. Technologie verandert continu, die moet je bijhouden wil je sowieso normaal kunnen blijven functioneren en je baan dus behouden.

6. Werkt slecht samen

Het zijn absoluut geen teamspelers. Jammer, want zeker in deze dagen van Agile en DevOps is goed kunnen samenwerken essentieel in het vak van softwareontwikkelaars. Softwareprojecten worden ook steeds complexer. Dat kan je niet meer alleen af. En bij alle software die wordt ontwikkeld, geldt dat die verbonden is met andere aspecten en daar ook afhankelijk van kan zijn. Veranderen die aspecten dan betekent dat vaak ook veranderingen in de code die jij ontwikkelt. Wie niet goed kan communiceren met niet-technische teamleden, is gemiddeld minder succesvol.

7. Is totaal niet geïnteresseerd in beveiliging

Een probleempje waar ook efficiënte ontwikkelaars nogal eens last van hebben. Nog altijd wordt in veel ontwikkelteams pas aan het eind van de rit over beveiliging gedacht, terwijl dat juist helemaal voorop moet staan in het proces van softwareontwikkeling. Gezien de vele aanvallen op software is beveiliging tegenwoordig juist van het grootste belang.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in