Overslaan en naar de inhoud gaan

CoronaCheck-app toont vanaf juni ook de vaccinatiestatus

De CoronaCheck-app moet vanaf juni ook de vaccinatiestatus van gebruikers op kunnen vragen. Aan de hand daarvan kan iemand dan niet alleen laten zien dat hij een recente negatieve testuitslag heeft, maar dus ook of hij gevaccineerd is. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.
corona-app
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

CoronaCheck is een nieuwe app van de overheid die een "sein veilig" kan geven bij een bezoek aan bijvoorbeeld evenementen of een museum. De app geeft momenteel alleen een groen vinkje als de gebruiker een recente negatieve coronatest heeft gehad. De bedoeling is dat het groene vinkje straks ook getoond wordt als iemand gevaccineerd is. Dat moet dus vanaf juni het geval zijn, meldt De Jonge nu. Omdat er in het "sein veilig" geen onderscheid gemaakt wordt tussen een negatieve testuitslag en een vaccinatie, wordt volgens de demissionair minister een (in)directe vaccinatieplicht voorkomen.

Er zijn inmiddels drie praktijktesten geweest waar CoronaCheck getest is: bij de Fieldlab Evenementen in Biddinghuizen en in de ArenA. Bij deze evenementen konden bezoekers op vrijwillige basis gebruikmaken van de app. Bij de ArenA werd met 74 bezoekers gesproken, die op één na allemaal de app kenden. 88% gaf aan CoronaCheck gebruikt te hebben bij de incheckprocedure. "De redenen om CoronaCheck niet te gebruiken zijn veelal praktisch van aard", zegt De Jonge.

Alternatieve versie CoronaMelder

De Jonge meldt in zijn brief verder dat er onderzoek gedaan wordt naar een alternatieve versie van CoronaMelder. De app - die gebruikers waarschuwt als ze voor langere tijd in de buurt zijn geweest van iemand die positief is getest op Covid-19 - gebruikt nu een protocol van Apple en Google. De Eerste Kamer heeft echter een motie aangenomen die de regering oproept "om waar mogelijk de app door te ontwikkelen door andere implementaties van de app mogelijk te maken, zodat gebruikers ook los van Google en Apple de app kunnen gebruiken". "Ik onderzoek daartoe of een implementatie die ogenschijnlijk in Duitsland bestaat open source is en ook in Nederland kan worden toegepast", aldus De Jonge. 

CoronaMelder is op 12 april door ruim 4,7 miljoen mensen gedownload, wat neerkomt op ongeveer 27,5% van de Nederlandse bevolking. 147.000 mensen hebben samen met de GGD een melding van besmetting gedaan. Volgens De Jonge is daardoor een groep van 12.045 besmette mensen gevonden. 77% van hen vroeg na die melding een coronatest, maar was nog niet benaderd vanuit het reguliere bron- en contactonderzoek. "Het beeld dat CoronaMelder mensen sneller vindt aanvullend op het reguliere bron- en contactonderzoek, wordt hiermee wederom bevestigd."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in