Overslaan en naar de inhoud gaan

Defensie krijgt 5 jaar om IT-problemen op te lossen

Dat laat minister Hennis-Plasschaert van Defensie de Tweede Kamer weten.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Vorig jaar zomer bleek dat direct ingrijpen bij Defensie nodig was, omdat de technische staat van ICT er deplorabel was. Inmiddels zijn er al noodverbanden aangelegd om de continuïteit van de verouderde systemen te borgen. Daaraan hing, zoals eerder bleek, een prijskaartje van 40 miljoen euro voor de periode 2015 - 2017, dat waarschijnlijk oploopt naar 50 tot 60 miljoen. Maar dat is niet voldoende. Zonder verder ingrijpen zou de continuïteit van de huidige dienstverlening binnen 3 tot 5 jaar ernstig in het gedrang komen, constateert adviesbureau Gartner in een second opinion over de plannen van het ministerie.

Modulaire aanpak

De oplossing voor het probleem zoekt de minister nu in het modulariseren van de IT-infrastructuur, zodat de IT-infrastructuur en de toepassingen die daarop draaien stapsgewijs, in een beheersbaar tempo kunnen worden vervangen. De nadruk moet bij de vernieuwing liggen op herbruikbaarheid en flexibiliteit, om effectiviteit van de inzet van IT te garanderen en de basis te leggen voor blijvend innovatievermogen bij Defensie, schrijft de minister. De bestaande, net opgelapte infrastructuur blijft gedurende de transitieperiode van 5 jaar draaien waar dat nodig is.

De nieuwe aanpak leidt ook tot andere verhoudingen met de markt. Defensie moet waar mogelijk gebruik gaan maken van standaard software. En de minister laat het idee varen om de IT-afdeling van Defensie af te stoten. Dat betekent dat het IT-personeel van Defensie niet gedwongen over zal gaan naar een marktpartij, schrijft de minister.

Aanpassing kost onbekend aantal IT-banen

Echt geruststellend is dat voor de IT'ers bij Defensie niet; want de minister maakt ook duidelijk dat de nieuwe aanpak niet zonder personele consequenties blijft. Voor het beheer van de nieuwe IT-oplossingen is naar verwachting minder menskracht nodig dan voor de huidige infrastructuur, schrijft ze. De toegepaste technologie vraagt bovendien andere kennis en vaardigheden. Die zal Defensie niet in alle gevallen in eigen huis halen, blijkt elders in het schrijven. Defensie houdt namelijk wel de regie in handen, maar zal werkzaamheden waar mogelijk door gemengde teams van eigen medewerkers en medewerkers van marktpartijen laten uitvoeren. Alleen het beheer van strategische IT-systemen en systemen met een vertrouwelijk karakter is voorbehouden aan Defensie-personeel. Hoe groot de personele consequenties zijn, vermeldt de minister niet.

Onduidelijk blijft in het schrijven ook welke invloed de nieuwe aanpak heeft op de ERP-ontwikkeling bij Defensie. Eerder dit jaar meldde nrc.nxt dat de minister een streep zou hebben gezet door dit project - iets dat overigens niet door het ministerie is bevestigd. Een aantal belangrijke delen - zoals op het gebied van materieellogistiek - zijn al in gebruik genomen of worden deze zomer operationeel. De afgelopen jaren was er in overleggen met de Tweede Kamer wel sprake van doorontwikkeling van het systeem. Of die doorontwikkeling nog voortgezet wordt, of dat aan die doorontwikkeling in het kader van de nieuwe aanpak een streep door is gezet, is vooralsnog niet bekend.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in