Doorontwikkeling CoronaMelder kostte 5,7 miljoen euro
Het ministerie van Volksgezondheid liet begin deze maand aan NU.nl weten dat de CoronaMelder-app Nederland tot nu toe 23 miljoen euro heeft gekost. In de uitsplitsing van de kosten viel op dat de doorontwikkeling en het beheer van de app veel duurder waren dan de ontwikkeling van de app zelf. Het maken van de app én de daaraan voorafgaande appathon kostte 5 miljoen euro, terwijl de doorontwikkeling en het beheer van de relatief eenvoudig ogende app tot nu toe 9,7 miljoen euro heeft gekost. Daarnaast was niet duidelijk of die kosten nog hoger worden in de toekomst.
Op verdere navraag van AG Connect laat het ministerie van Volksgezondheid weten dat voor specifiek de doorontwikkeling van de app 5,7 miljoen euro is gerekend. De doorontwikkeling wordt uitgevoerd door een team van externe experts en de Dienst ICT Uitvoering (DICTU) van de Rijksoverheid. 3,9 miljoen euro wordt uitgegeven aan het beheer van de app, dat door DICTU en uitvoeringsorganisatie CIBG van het ministerie van Volksgezondheid uitgevoerd wordt. Het resterende budget - zo'n 100.000 euro - wordt gebruikt voor diverse testen en code reviews.
Nieuwe talen en pauzeren
In de doorontwikkelingsfase - die van medio augustus 2020 tot heden loopt - zijn veertig releases uitgebracht van de app voor Android en iOS. In deze releases zitten allerlei verschillende nieuwe functies, zoals de toevoeging van tien talen in september 2020, de Wifi only-instelling om mobiele downloadkosten als gevolg van de Europese uitwisseling van notificatieapp-sleutels te vermijden in november 2020 en de pauze-mogelijkheid in januari 2021.
Ook werd CoronaMelder in december 2020 aangesloten op de gateway van de Europese Unie, zodat deze met apps van andere Europese landen samen kan werken. Om dit mogelijk te maken, was ook een nieuwe release van de app nodig. Verder verschenen er releases om bugfixes en veiligheidsupdates door te voeren en om de tekst in de app aan te laten sluiten bij de op dat moment geldende richtlijn.
Volgende week verschijnt opnieuw een update van de app, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Daarmee wordt een integratie opgezet tussen de website coronatest.nl en CoronaMelder. "Met deze integratie kunnen gebruikers hun GGD-sleutel na een positieve test zelf op de website invoeren en hiermee autorisatie verlenen voor het versturen van waarschuwingen in de app. Mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon kunnen hierdoor sneller worden gewaarschuwd."
Onduidelijkheid over 2022
De kosten voor CoronaMelder lopen in 2021 niet meer verder op, aldus de woordvoerder. De 23 miljoen euro die tot nu toe is uitgetrokken, is namelijk het totale budget voor 2020 en 2021, inclusief de lopende kosten voor dit jaar.
Of er nog verdere kosten zijn in 2022 en hoe hoog die worden, is nog niet bekend. Of CoronaMelder dan überhaupt nog gebruikt mag worden, hangt af van of de Tijdelijke wet notificatieapplicatie Covid-19 verlengd wordt. Daar moet nog een besluit over genomen worden. Vorige week werd daar al wel een ontwerpbesluit voor aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Daarin wordt voorgesteld de wet met drie maanden te verlengen, namelijk tot 10 januari 2022.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee