Overslaan en naar de inhoud gaan

Proeftuinen slimme energienetten op komst

De proeftuinen zijn een initiatief van het Smart Energy Collective, een samenwerkingsverband van 26 bedrijven en organisaties binnen en buiten de energiesector. Onder meer de technologiebedrijven Gemalto, IBM, ICT Automatisering, Imtech, KPN, Nedap, NXP Semiconductors, Philips en Siemens doen eraan mee, naast energieleveranciers als Eneco en Essent.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Experimenten zowel in woon- als werkomgeving

De bedoeling van de demonstratieprojecten is dat smart grids worden getest bij diverse gebruikersgroepen, zowel in woon- als in werkomgevingen. Het collectief wil ook de noodzakelijk geachte standaardisatie op dit terrein bevorderen. Bovendien wil men een gemeenschappelijke markt met voldoende schaalgrootte voor energiediensten van de grond tillen.

Voor het op poten zetten van de vijf eerste proeftuinen, maar ook voor latere projecten, zijn themagerichte werkgroepen ingesteld. Die houden zich bezig met standaardisatie, marktmechanismen, services en business cases, slimme energiesystemen, privacy en security, en ICT-infrastructuur.

Vijf proeftuinen moeten brede indruk geven

In de eerste fase van het project is gekozen voor vijf proeftuinen in uiteenlopende omgevingen om op die manier een zo volledig mogelijk beeld te krijgen.

  • Het demonstratieproject Industrie komt op de luchthaven Schiphol en mikt op kleine en middelgrote industrieën. Doel is netwerkcongestie te voorkomen en een lokale energiebalans in stand te houden door plaatselijk elektriciteit op te wekken met installaties voor warmte-krachtkoppeling (WKK).
  • Het demonstratieproject Kantoren moet vooral duidelijk maken hoe de wisselende energievraag van de kantoren maximaal kan worden benut, door de inzet van energiemanagementsystemen en commerciële energiediensten. De proeftuin zal bestaan uit enkele kantoren van Siemens, ABB en eventueel andere partners.
  • 'All Electric District' is een woonwijk in Gorinchem waar elektriciteit de enige energiebron is. Lokale opwekking gebeurt met zonnepanelen. Het opladen van elektrische voertuigen en ruimteverwarming met elektrische warmtepompen vergen flexibiliteit om de piekbelasting te verlagen.
  • Proeftuin 'Gas en elektriciteitsnetwerk' komt in een bestaande woonwijk in Heerhugowaard. Doel is te onderzoeken hoe het beste uit de werelden van gas en elektriciteit kan worden gecombineerd. Dit biedt veel mogelijkheden voor kostenefficiënte duurzame energieoplossingen.
  • Woonwijk 'District Heating Area' in Goes krijgt een volledig geïntegreerde oplossing van warmte en elektriciteit. De onderzoekers willen weten wat de mogelijkheden zijn om diensten te introduceren die gebaseerd zijn op comfort. Intelligente warmte- en koudeopslagsystemen moeten in Goes de gewenste flexibiliteit opleveren.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in