Zelf doen
In mijn geval valt dat wel mee. Ik heb al meer dan genoeg hobby’s. Ik ben gewoon geïnteresseerd in hoe mensen spullen maken, hoe ze hun werk doen, in ‘het vak’. Het liefst zou ik alle cursussen van alle mogelijke vakken willen volgen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat bij elk vak trucjes horen, manieren waarop vakmensen hun specifieke problemen oplossen die je alleen kunt leren door je voldoende te verdiepen in dat vak. Ik verzamel dat soort trucjes.
Hout bewerken doe je met gereedschappen. Beitels, zagen, schaven, lijmklemmen… Met die gereedschappen werk je aan het object dat je wilt bouwen. Als leek denk je misschien dat het hebben van alle mogelijke soorten gereedschappen ertoe leidt dat je ook alle mogelijke soorten klussen kunt uitvoeren. Wat mij opviel is dat echte meubelmakers eigenlijk continu hun eigen gereedschappen aan het maken zijn. Het is niet zo dat ze hun eigen beitels en zagen maken, maar ze zijn continu mallen aan het maken die ervoor zorgen dat het werken aan het daadwerkelijke object voorspelbaar en stabiel is. Meubelmakers staan de hele tijd in hun bak met afvalhout te zoeken naar een geschikt stukje hout om tijdelijk vast te klemmen zodat hun schaaf alleen maar in precies de juiste hoek langs dat stuk hout gaat.
Voor een smid is het trouwens heel normaal om als een van de eerste werkstukken een hamer te smeden. Jouw eigen ideale hamer waarmee je daarna op al je andere werkstukken kunt gaan staan meppen. Dat leidt wel een beetje tot een soort kip-eivraagstukken – hoe is de eerste hamer gesmeed?
Mensen die muziekinstrumenten maken zijn nog veel sterker afhankelijk van zelfgemaakte gereedschappen. Iemand die gitaren of violen maakt, heeft daarvoor een hele verzameling mallen nodig. De gereedschappen die hij koopt (beitels, zagen) zijn uitwisselbaar, zijn mallen zijn uniek en bepalen de kwaliteit van de uiteindelijke muziekinstrumenten. Het verbeteren van die mallen leidt tot betere gitaren of violen.
Ons werk vergt ook gereedschappen. Wij gebruiken compilers, ontwikkelomgevingen, programmeertalen, frameworks, requirement management tools en allerlei andere gereedschappen die je vooral niet zelf moet gaan (na-)bouwen. Ons is decennia lang geleerd dat je zo min mogelijk zelf zou moeten willen bouwen, omdat alle denkbare tools al beschikbaar zouden zijn en we niet de illusie moeten hebben dat we een nog betere ontwikkelomgeving zouden kunnen maken.
De werkelijkheid is dat er altijd nog een soort gereedschap, hulpmiddel of ‘mal’ te bedenken is die je werk wel degelijk makkelijker, effectiever en voorspelbaarder zou kunnen maken – die specifiek bij jouw werkwijze en het door jou te ontwikkelen product hoort. Je eigen gereedschappen bij elkaar programmeren is eervol werk!
Magazine AG Connect
Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (meinummer, 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee