Overslaan en naar de inhoud gaan

EU onderzoekt Google na klachten

De toezichthouders van de Europese Unie bekijken of Google wellicht de concurrentieregels heeft overtreden. Volgens de klagers zou Google in zijn zoekresultaten de websites van concurrenten met opzet een lagere positie hebben toegekend. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal verkeert het EU-onderzoek in een pril stadium. Het zou goed kunnen dat de toezichthouders uiteindelijk niet in actie komen tegen Google, aldus de krant.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Google maakt zelf melding van het onderzoek in een blog van het bedrijf over overheidszaken. Volgens Julia Holtz, juridisch adviseur in concurrentiezaken, heeft de Europese Commissie Google laten weten dat er klachten zijn binnengekomen van drie bedrijven. Het betreft de Britse prijzenvergelijker Foundem, de Franse juridische zoekmachine ejustice.fr en het in Duitsland gevestigde zoekbedrijf Ciao!, dat deel uitmaakt van Microsofts zoeksysteem Bing. Ook Foundem wordt overigens via moederbedrijf ICOMP indirect medegefinancierd door Microsoft.

Wat de klachten van Foundem en ejustice.fr aangaat, schrijft Holtz in haar blog dat Google “de eerste is om toe te geven dat ons zoeksysteem niet perfect is”. Volgens haar is het een grote uitdaging om in een paar milliseconden 272 miljoen mogelijke resultaten over een populaire zoekterm op een klein beeldscherm te presenteren. De algoritmes van Google proberen de dingen bovenaan te zetten die mensen hoogstwaarschijnlijk nuttig vinden, aldus Holtz, die daaraan toevoegt: “We hebben niets tegen verticale zoeksites.”

Wat Ciao! betreft memoreert Holtz dat deze Microsoft-dochter vroeger een partner was van Googles advertentietak AdSense. Na de overname door Microsoft begon Google klachten te krijgen over zijn algemene voorwaarden. Microsoft trok eerst bij de Duitse toezichthouder aan de bel en nu is de zaak overgedragen aan Brussel.

Als puntje bij paaltje komt, vindt Holtz, draait het erom of Google iets heeft gedaan om de concurrentie te smoren of gebruikers en partners schade te berokkenen. Ze ontkent dat dit het geval is. “Google stelt de belangen van gebruikers altijd voorop en doet zijn best om eerlijk te concurreren”, aldus Holtz.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in