Overslaan en naar de inhoud gaan

'Indiase outsourcingsindustrie knijpt hem na winst Obama'

Obama heeft destijds in zijn acceptatiespeech voor de nominatie als presidentskandidaat voor de Democratische Partij aangegeven te willen stoppen met maatregelen die belastingvoordeel opleveren voor Amerikaanse bedrijven die werk verplaatsen naar lagelonenlanden. Het geld dat hierdoor vrijkomt, wil hij juist stoppen in bedrijven die banen creëren in de Verenigde Staten.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Als dit daadwerkelijk gebeurt, kan dit grote gevolgen hebben voor de Indiase outsourcingsindustrie, die voor een groot deel afhankelijk is van Amerikaanse opdrachten.

De Indiase minister van Financiën, P. Chidambaram, heeft echter laten weten nog niet wakker te liggen van Obama’s eerder gedane uitspraak over outsourcing. “Als Obama eenmaal officieel geïnstalleerd is, zal hij erkennen dat we onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Landen moeten, zeker vandaag de dag, juist samenwerken.”

Sommige analisten menen dat Indiase IT-bedrijven niet echt angstig hoeven te zijn. “Voor economisch herstel zijn we voor een groot deel afhankelijk van kostenbesparingen en die kunnen nou net bereikt worden door IT-werkzaamheden uit te besteden naar lagelonenlanden”, aldus één van hen tegen verslaggevers van Computerworld. Gartner-analist Partha Iyengar voegt daaraan toe: “De werkzaamheden in de ICT vragen vaak om gespecialiseerde krachten en die zijn nou eenmaal niet altijd voorhanden in elk land. Dus outsourcing is niet altijd een simpel geval van ‘zullen we het wel of niet doen?’.”

Obama vindt technologie en innovatie essentieel om de zwakke economie er weer bovenop te helpen en ziet, meer dan zijn voormalig concurrent John McCain, een rol voor de overheid weggelegd bij de bevordering van technologiegebruik. De nieuwe Amerikaanse president wil onder meer vrije uitwisseling van informatie garanderen via een open internet, verder wil hij geavanceerde technologie inzetten om de participatie van de burgers en de communicatie met de overheid te verbeteren. Obama zal ook een chief technology officer (CTO) aanstellen, onder meer om de IT-inspanningen van de federale overheid te coördineren. Daarnaast wil hij elke Amerikaan toegang geven tot breedbandinternet en heeft hij aangekondigd met technologie en innovatie urgente problemen in de gezondheidszorg, energievoorziening en milieu aan te willen pakken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in