Overslaan en naar de inhoud gaan

OV-chipkaart 100 miljoen euro duurder

De onderzoekscommissie pleit ervoor om nu 'door te pakken' met de kaart om verdere vertragingen en nog meer kosten te voorkomen. "Geef Rotterdam groen licht", zei vandaag landsadvocaat René van de Klashorst namens commissievoorzitter Anne Kist. "Stadsvervoerders willen de kaart graag invoeren om de extra kosten terug te verdienen. Je hoeft dan niet langer twee systemen in leven te houden."
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Rotterdam, al lang proeftuin voor de OV-chipkaart, wil dat eind januari de strippenkaart in de metro verdwijnt en de OV-chipkaart het enige geldige vervoersbewijs wordt. De oorzaak van de problemen ligt in de keuze voor het systeem, een verantwoordelijkheid van de vervoersbedrijven zoals verder ook de Haagse HTM en de Nederlandse Spoorwegen alsmede provincies en stadsregio's. De commissie-Kist beveelt daarom aan om de organisatie van het project en het onderlinge overleg tussen partijen te verbeteren. Mogelijke extra financiële tegenvallers van 18 miljoen euro per jaar tot en met 2017 kunnen worden opgelost als die aanbevelingen worden opgevolgd, aldus Van de Klashorst.

De OV-chipkaart zou vanaf 2009 de strippenkaart en het treinkaartje vervangen, maar door problemen met onder meer de veiligheid komt daar weinig van terecht. Vorige week zegden ook nog eens grote consumentenorganisaties zoals ANWB, Rover en Consumentenbond het vertrouwen op in de kaart. Zij willen dat strippenkaart en chipkaart zolang als nodig naast elkaar blijven bestaan.

De VVD wil dat het ministerie extra kosten betaalt als commerciële vervoerders als Arriva, Veolia en Connexxion toch aankloppen om hulp. "Dan schrapt het ministerie maar wat anders", aldus Kamerlid Paul de Krom. CDA'er Jan Mastwijk ziet dat anders. "Als de oorzaak ligt bij de bedrijven, voel ik er niets voor om rijksgeld bij te leggen."

De commissie-Kist sluit overigens niet uit dat er rijksgeld bij moet. Extra kosten door eisen die het Rijk stelt aan de chipkaart, zijn naar haar oordeel een zaak van het Rijk.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in