Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste 5G-laptop stelt teleur

Tegenvallende 5G-stabiliteit, slechte netwerkdekking, hoge laptopprijs, basaal ontwerp én beperkingen door coronacrisis kleuren recensies van eerste 5G-laptop. De Yoga 5G van Lenovo, die onder de naam Flex 5G nu uit is in de Verenigde Staten, krijgt nogal wat kritiek te verduren. De beste 5G-ready laptop "alleen omdat er nu geen alternatieven zijn".
5G-laptop
© Lenovo
Lenovo

De eerste laptop ter wereld met ingebouwde 5G-connectiviteit draait Windows 10 en is een 2-in-1 apparaat. Lenovo's Yoga 5G (Flex 5G in de VS) krijgt lovende én kritische woorden van Amerikaanse recensenten. Het apparaat belooft en haalt hoge downloadsnelheden, die op een laptop vele malen nuttiger kunnen zijn dan op een smartphone. Alleen worden die hoge datadoorvoersnelheden lang niet altijd en overal gehaald, wat te wijten is aan netwerkdekking en telecomaanbieders.

Kwestie van tijd

Het 5G-netwerk in de VS van Verizon biedt nog lang geen uniforme dekking en komt in bepaalde stedelijke gebieden niet voorbij wat 4G al te bieden heeft. Gebruikers moeten dus serieuze moeite nemen om een locatie met een snelle verbinding te vinden, merkt The Verge op. Gezien de uitrolplannen van telecomproviders wereldwijd zal dit naar verwachting een kwestie van tijd zijn, voordat dit euvel dus wordt opgelost.

Uiteindelijk zal de combinatie van mmWave en 5G-spectrum onder de radiofrequentie van 6GHz ervoor zorgen dat snelle verbindingen algemener beschikbaar komen. "Maar tot die tijd zul je het zelf moeten vinden. Als je flink om moet reizen om de bepalende feature van deze laptop te gebruiken da suggereer ik dat je deze laptop maar helemaal moet overslaan nu."

Kwestie van lockdown

Ondertussen is er nog het probleem van beperkte vrijheid en 'reisvermogen' door de coronacrisis en lockdowns van bijvoorbeeld koffiehuizen. "Hallo vrijheid, dag tethering", begint Cnet zijn recensie van de Lenovo Flex 5G. "Nu kan ik overal heen gaan, alles doen, en niet overgeleverd zijn aan WiFi-netwerken van koffiebars of getethered aan mijn telefoon en zijn veel langzamere 4G-verbinding."

Tenminste, dat is de belofte van - en de theorie met betrekking tot - 's werelds eerste 5G-laptop. "Toen kwam de realiteit. Ik ga nergens heen. Er is een pandemie gaande. Koffiebars en restaurants zijn veelal gesloten. Ik neem niet de metro ergens heen. Ik kan dus zo hyperconnected zijn als ik maar wil zolang het maar in een combinatie is van thuis zitten, een mondkapje dragen, op zes voet afstand blijven van anderen...". Cnets recensent concludeert dat er nu niet bepaald sprake is van een gouden eeuw voor dunne, ultralichte laptops met de nieuwste, prijzige 5G-technologie.

Kwestie van geld

Naast de huidige tekortkomingen van 5G-netwerken, met relatief kostbare abonnementen, komt er nog het prijskaartje van de Yoga 5G zelf. Deze Lenovo-laptop kost in de VS 1399 dollar (wat dus exclusief BTW is) en steekt volgens recensies wat karig af bij andere laptops in die prijsklasse. Zakenblad Fortune noemt het een standaard maar dure business-laptop en wijst erop dat gebruikers dongles nodig kunnen hebben voor de USB-c poorten.

The Verge formuleert het scherper: "Met of zonder 5G, dit is geen fantastische laptop voor 1399 dollar." Het ontwerp en de gebruikte materialen horen volgens deze kritische recensie bij een laptop (ver) ónder de duizend dollar. Bijkomende beperking is nog dat deze Windows-laptop niet een reguliere pc met x86-processor van Intel of AMD is. De Flex/Yoga 5G bevat een ARM-processor: de Qualcomm Snapdragon 8cx 5G. Hierdoor is de applicatiecompatibiliteit beperkt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in