Synaptics toont mobieltje van de toekomst
Zij wilden twee fundamentele manco’s van de huidige generatie smartphones te lijf gaan: de onmogelijkheid het toestel met één hand te bedienen, en de noodzaak bij het gebruik voortdurend op het scherm te kijken.
Aanraaktechnologie speelt in de Fuse-blauwdruk een prominente rol. Het concepttoestel zit tjokvol aanraak-, nabijheids- en bewegingssensoren. Eerder door Synaptics op de markt gebrachte vindingen als ClearPad, NavPoint en TochButtons zijn allemaal geïntegreerd. In 2006 introduceerde Synaptics ook al een concepttoestel, de Onyx. Die was voorzien van twee vindingen, nabijheidsdetectie en meervoudige aanraaktechnologie, die in 2007 furore maakten in de eerste iPhone van Apple.
Aan de bewegingen met één of meer vingers die we al kennen van bijvoorbeeld Apples iPhone heeft Synaptics er nog wat toegevoegd. Knijpen in de zijkanten bijvoorbeeld, waardoor de gebruiker het beeld horizontaal of verticaal kan verschuiven. Door over de achterwand te aaien kan de gebruiker het beeld ‘scrollen’ zonder dat de vingers het zicht op het scherm deels blokkeren, zoals het geval is met bestaande toestellen met een touchscreen.
Synaptics presenteerde de Fuse samen met een groepje partners, waaronder chipfabrikant Texas Instruments, de specialist in ‘haptische’ (aanraak-)technologie Immersion, de ontwikkelaar van gebruikersinterfaces The Astonishing Tribe (TAT) en de firma voor industrieel design TheAlloy. TAT tekende ook voor de gebruikersinterface van Android, het besturingssysteem van Google voor smartphones.
De vijf bedrijven zijn ervan overtuigd dat door een beter samenspel van technische innovaties en ergonomisch ontwerp de mobiele telefoon zich tot de ideale zakcomputer kan ontpoppen. Dat zou ook in het belang zijn van telecombedrijven. Een moeiteloos te bedienen toestel zal intensiever worden gebruikt en dus meer inkomsten voor de netwerkexploitanten opleveren, zo is de redenering.
De Fuse komt zeker niet in de nu gepresenteerde vorm op de markt. Synaptics en zijn partners hopen dat fabrikanten van mobieltjes licenties nemen op de in de Fuse verwerkte ideeën, en daarmee nieuwe smartphones ontwikkelen. Dat zij daarvoor de door Synaptics verkochte sensoren en bijvoorbeeld de OMAP-processor van Texas Instruments nodig zullen hebben is uiteraard mooi meegenomen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee