Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bescherm 5G-veiling tegen machtsconcentratie'

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat de frequenties voor 5G gaat veilen, krijgt van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het advies om grenzen in te stellen bij de 5G-veiling. Dit moet ervoor zorgen dat niet één partij te veel frequenties in bezit krijgt. Nederland kent namelijk nog maar drie grote telecomaanbieders met een eigen netwerk.
mobiel opstelpunt KPN
© KPN
KPN

Het advies van de ACM is opgesteld op verzoek van het ministerie van EZK. Maatregelen om te zorgen dat er een vierde aanbieder komt, vindt de toezichthouder niet nodig. Sinds de fusie tussen T-Mobile en Tele2 zijn er nog maar drie telecomaanbieders met een eigen netwerk in Nederland. KPN en VodafoneZiggo zijn de twee andere partijen die in ons land een eigen netwerk hebben.

Effectieve concurrentie garanderen

"Een noodzakelijke randvoorwaarde voor effectieve concurrentie is dat de huidige drie aanbieders met een eigen mobiel netwerk bij de aankomende veilingen de frequentieruimte verwerven die ze nodig hebben om effectief te blijven concurreren. Daarom adviseren we om ervoor te zorgen dat geen te scheve verdeling van frequenties kan ontstaan", stelt bestuurslid Henk Don van de ACM.

De ACM wil dat er bij de veiling regels worden ingesteld die bepalen dat één telecombedrijf niet meer dan 40 procent van alle frequenties in bezit mag hebben. Ook moet zo'n maximum van 40 procent worden ingesteld op de frequenties op de 700 MHz-band en de 3,5 GHz-band. Die twee frequentiebanden zijn respectievelijk noodzakelijk om landelijke dekking te krijgen tegen redelijke kosten en om volwaardig 5G aan te kunnen bieden.

Eind 2019 of begin 2020, en later

De Nederlandse 5G-veiling wordt in twee delen gehouden. Eind dit jaar of begin volgend jaar worden frequenties op de 700, 1400 en 2100 MHz-banden geveild. Eind 2021 of begin 2022 volgt een veiling voor frequenties op de 3,5 GHz-band. De onduidelijkheid over de timing van de veiling door EZ speelt al geruime tijd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in