Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwstop datacenters remt Nederlandse koppositie

De aangekondigde tijdelijke bouwstop voor datacenters in de regio Amsterdam brengt de positie in gevaar van Nederland als digitaal koploper. Leveranciers, die zich hebben verenigd in verschillende brancheorganisaties, begrijpen het besluit de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer niet.
I love Amsterdam
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

“De voorgestelde bouwstop vormt een serieuze bedreiging voor deze leidende positie, belemmert de ambitie om digitaal koploper te worden en kan ons een onherstelbare achterstand bezorgen ten opzichte van buitenlandse hubs die wel investeren in de digitale infrastructuur”, schrijft de Dutch Data Center Association in een reactie op vragen van AG Connect.

De Stichting DHPA denkt dat er ongetwijfeld noodzaak zal zijn om kritisch naar ruimte en energieverbruik te kijken. “Maar een beperking van de groei in datacenters is de basis voor een beperking van de groei van een van Nederlands best presterende en economisch inmiddels zeer belangrijke sectoren. Namelijk de sector van cloudaanbieders. De Nederlandse economie wordt in toenemende mate afhankelijk van en groeit gestaag door digitalisering. De cloudsector is de voorwaarde hiervoor. Beperkende maatregelen stoppen die groei en zullen ons land ten opzichte van de ons omringende landen uit de koploperspositie halen die we nu hebben.”

Ook directeur Simon Besteman van ISPConnect vreest de gevolge van het besluit van de twee gemeenten. “De wethouders lijken te denken, zoals hun voorgangers in de jaren negentig, dat internet een mode is die wel weer overgaat. Ik vrees dat het daarvoor te laat is. Ik vind het ook heel moeilijk om dit besluit te verenigen met de ambitie om van Amsterdam een stad te maken die vooruit loopt op het digitale vlak. Dit besluit is het einde van die ambities.”

Tijdelijke halt

Afgelopen vrijdag lieten de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer weten een tijdelijke halt toe te roepen aan de bouw van nieuwe datacenters. Volgens de gemeenten hebben zij nu nauwelijks instrumenten tot hun beschikking om te sturen waar datacenters komen of aan welke eisen datacenters moeten voldoen. “Om meer regie te krijgen op de vestiging van datacenters hebben Amsterdam en Haarlemmermeer daarom allebei een voorbereidingsbesluit genomen, waarmee in afwachting van nieuw regionaal beleid de vestiging van datacenters tijdelijk wordt stopgezet”, schrijven de gemeenten in een persbericht. Eind 2019 moet het nieuwe beleid gereed zijn.

De metropoolregio Amsterdam is de grootste datacenterhub in Europa. Dat bleek uit cijfers van de DDA eerder dit jaar. Het merendeel van de 189 Nederlandse colocatiedatacenters staat in deze regio; zo’n 72% van alle datacenters is hier te vinden. De afgelopen 8 jaar kende deze regio een gemiddelde jaarlijkse groei van maar liefst 18,5% in capaciteit. Reden daarvoor is dat in Amsterdam allerlei digitale ecosystemen samenkomen, zegt de DDA.

“Als digitale hub trekt Amsterdam veel techbedrijven aan. Maar ook het ecosysteem van leveranciers, ontwerpers, bouwers en designers zit in de Randstad, dicht bij het netwerk. Daarnaast is voor datacenters de connectiviteit van groot belang. De Amsterdamse hub is een belangrijke data-doorvoerhaven, de digitale tegenhanger van de Rotterdamse haven en Schiphol. Datacenters willen betrouwbare, snelle en korte verbindingen met het wereldwijde glasvezelnetwerk en met exchanges zoals AMS-IX en NL-ix. Zo kunnen ze gemakkelijk connectie maken met providers en netwerken over de hele wereld.”

Prijzen zullen stijgen

De stichting DHPA denkt dat de beperking op korte termijn niet gelijk merkbaar is voor de deelnemers. “Maar indien dit structureel beleid wordt dan zal technologische vernieuwing voor vrijwel alle bedrijven en organisaties aan banden gelegd worden.” ISPConnect denkt wel dat haar leden last krijgen van de bouwstop. “De vraag naar digitale diensten gaat niet afnemen omdat de gemeente Amsterdam het zegt. Door kunstmatig schaarste te creëren zullen de prijzen van colocatie stijgen. De eerste die daar de dupe van zijn, zijn de bedrijven uit de digitale sector: de hostingbedrijven, de startups en de app bouwers. Dit zullen ook de eerste zijn die eieren voor hun geld kiezen en ergens anders naar toe gaan.”

De partijen zijn verbaasd over het besluit van de gemeenten. Ze noemen het besluit rigoureus, ondoordacht en beleid zonder overleg met de sector.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in