Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenter BIT ontpopt zich tot (ook) energiebedrijf

Datacenter BIT ziet zich door de woelige energiemarkt in wezen gedwongen om zelf energiehandelaar te worden. Het Nederlandse bedrijf koopt via energie- en dataspecialist Edmij in op hoger, Europees niveau omdat reguliere energieleveranciers geen vaste contracten meer willen aanbieden. Datacenters en hun klanten worden daardoor geconfronteerd met prijswisselingen, wat in de praktijk neerkomt op prijsstijgingen.
datacenter happy
© Shutterstock
Shutterstock

De stap van BIT in de energiemarkt geeft echter voorspelbaarheid en volgens het bedrijf ook lagere kosten.

De inkoop van energie door BIT gebeurt op de European Power Exchange (EPEX) waar volgens het datacenter de prijzen al maanden dalen. CTO Alex Bik van BIT stelt dat klanten gemiddeld lagere prijzen krijgen. Daarbij krijgen ze wel enige onzekerheid, omdat het vooraf niet precies weten wat ze gaan betalen. BIT haalt de energie namelijk op de dagmarkt, waarbij dus een dag van tevoren wordt ingekocht in blokken van een uur. Het voorspellen van het verbruik voor de komende 24 uur is daarbij cruciaal.

Voorspellen met Machine Learning

Goede voorspellingen vertalen zich in goede prijzen, want het verschil tussen de ‘day ahead’ inkoop en het daadwerkelijke verbruik (de onbalans) wordt per kwartier afgerekend. Dit gebeurt tegen zogeheten onbalansprijzen en daaruit komen de zogenaamde onbalanskosten voort. Voor de voorspelbaarheid zet BIT, via energiepartner Edmij, machine learning (ML) in. Die zelf ontwikkelde algoritmen geven prognoses voor het energieverbruik van BIT en diens klanten voor de volgende dag.

Volgens het datacenter is dat relatief eenvoudig, omdat het om een nagenoeg vlakke (‘baseload’) lijn gaat. Complicaties voor de verwachte hoogte van het energieverbruik komen echter door de buitentemperatuur. Hoe warmer buiten een datacenter, hoe meer energie er nodig is voor het koelen binnen. Edmij heeft daar ervaring mee doordat het ook de stroomproductie van veel windturbines en zonneparken voorspelt, meldt BIT in zijn persbericht. De energiepartner gebruikt weermodellen voor een accurate forecast.

Datacenters als energiepartijen

BIT is positief over de weermodellen en algoritmes van Edmij, want het heeft daardoor in de eerste drie maanden van dit jaar geen onbalanskosten hoeven te betalen. Dit geldt indirect ook voor klanten, omdat dergelijke kosten in de regel worden doorberekend door IT-aanbieders. De twee bedrijven menen dat stroomproducenten en eindverbruikers op termijn allemaal actief zullen worden op de stroommarkten, voor grip op aanvoer, prijzen en balans. Naast besparen op kosten belooft dit ook voordelen voor de energietransitie, aldus Edmij.

Vanuit de Topsector Energie is recent al het ambitieuze idee gekomen van een TCP/IP-achtige opzet voor het energienet waarbij datacenters dan een belangrijke rol spelen. Het gaat om digitalisering van het energiesysteem van en voor Nederland. Dit moet het volle elektriciteitsnet kunnen ontlasten en stabiel houden - of stabiel krijgen. Harold Veldkamp, programmadirecteur Digitalisering bij Topsector Energie, heeft AG Connect uitgebreid over dit idee verteld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in