Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektriciteitsnet kan het komende jaren niet aan, erkent ook EZK

Het Nederlandse elektriciteitsnet kan de vraag niet goed aan en die situatie gaat de komende jaren verergeren. Dit ondanks investeringen die netbeheerders doen in hun infrastructuren. Minister Eric Wiebes bevestigt de sombere verwachting van toezichthouder ACM. De netcapaciteitsproblematiek is "niet op korte termijn op te lossen" en kan in delen van Nederland eerst nog toenemen.
electriciteit
© Tennet
Tennet

Ondertussen draagt het toegenomen telewerken door de coronacrisis - en het mogelijk blijvende effect daarvan - bij aan veranderend energiegebruik. Dit komt zowel door thuiswerkende individuen als door gebruik van datacenters en clouddiensten voor dat 'gedistribueerde werken'. De afhankelijkheid van ICT is groot, wat zelf weer afhankelijk is van een betrouwbaar elektriciteitsnet. En daar is in Nederland dus niet per definitie sprake van. Een situatie die niet snel wordt verbeterd.

"Netbeheerders kunnen op korte termijn niet de algehele transportproblematiek oplossen, ook al doen zij flinke investeringen en werken zij aan operationele maatregelen zoals congestiemanagement", aldus minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Hij onderschrijft in antwoord op Kamervragen de sombere voorspelling van marktwaakhond ACM dat congestieproblemen in het elektriciteitsnet de komende jaren verder zullen toenemen.

Steeds vaker knelpunten

"De inrichting van een slim, efficiënt en toekomstbestendig elektriciteitsnet vraagt daarom ook om goede samenwerking tussen alle betrokken partijen." De bewindsman geeft aan dat hij daarom samen met de netbeheerders, marktpartijen, decentrale overheden en toezichthouder ACM blijft inzetten op het verlichten van dit (groeiende) probleem.

Daarbij voorziet Wiebes geen snelle oplossing en voor bepaalde gebieden in Nederland zelfs een toename van het capaciteitsprobleem. "Dit omdat het beeld is dat netcapaciteitsknelpunten de komende jaren steeds vaker voor zullen komen, omdat bijvoorbeeld de netuitbreiding op sommige plekken de uitbreiding van hernieuwbare productiecapaciteit niet kan bijbenen." Het gaat dus niet puur en alleen om energieverbruik, maar ook om 'teruggeven' aan het elektriciteitsnet door bijvoorbeeld opwekking door zonnepanelen.

Tekort aan technici

Netbeheerders kampen ondertussen ook met een tekort aan technisch personeel, voor het uitrollen van toekomstbestendige energie-infrastructuur. EZK-minister Wiebes wil dat aanpakken door de aansluiting van het onderwijs op de technische beroepen te bevorderen. Dat doet hij via het techniekpact, wat in mei 2013 is ondertekend. Dit initiatief met 12 doelen kent een 'looptijd' van meerdere jaren. Verder spelen er nog belemmeringen als investeringsbereidheid, financiering, inschatting van de behoefte aan energie-infrastructuur, planologische procedures en de doorlooptijd daarvan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in