Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees Covid-reisbewijs (DCC) straks druk op knop in de CoronaCheck-app

Nederland is technisch klaar voor de uitgifte van het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Toch duurt het nog tot zeker 23 juni voor reislustigen hun eerste Europabreed geaccepteerde QR-code kunnen binnenhalen.
QR-code, geprint, papieren vaccinatiebewijs
© ministerie van VWS
ministerie van VWS

Vandaag viel in de Europe Unie het definitieve besluit tot de invoering van het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Vanmiddag was er een technische briefing in de Tweede Kamer over hoe de invoering van dat DCC er in de praktijk uit gaat zien. Want elke lidstaat wordt gehouden aan de invoering en acceptatie van het DCC. En de tijd dringt. Voor 1 juli moet het in werking treden.

In Nederland is gekozen om het te koppelen aan een systeem dat al was bedacht voor de toegangscertificaten die bij binnenlandse evenementen in sommige gevallen verplicht worden gesteld. Hoewel niet ontworpen om er ook straks reiscertificaten mee uit te kunnen geven, konden er wel de benodigde aanpassingen in worden gemaakt. Straks krijgt iedereen met de gratis CoronaCheck-app een keuze voor een binnenlandse QR-code en een reis-QR-code.

Krappe planning

Er zijn nog wel wat hobbels te nemen voordat Nederland het DCC kan uitgeven. De Coronacheck-app is in eerste instantie opgezet om een bewijs te hebben van negatieve testresultaten. Voor de reis-QR-code moeten daar ook de vaccinatiegegevens in zijn verwerkt. Daarvoor moet eerst een technische wetsaanpassing plaatsvinden. Een voorstel daartoe ligt al wel ter behandeling klaar. Bovendien kan het achterliggende systeem veel vaccinatiegegevens niet ophalen. Mensen hebben aangegeven bij de vaccinatie-oproep of hun gegevens gedeeld mochten worden met het RIVM. Velen wilden dat niet.

Zo ook bij de huisartsen. Die hebben de door hen gezette prikken geregistreerd in hun huisartsensysteem. Zij hebben ook een geheimhoudingsplicht, dus als patiënten niet nadrukkelijk hebben aangegeven dat zij willen dat hun vaccinatieregistratie wordt doorgegeven, dan staan die gegevens niet in de CoronaCheck-app. Bovendien is er nog een achterstand in het doorgeven van registraties door huisartsen en verpleeghuizen. Er komt nu een campagne om die gegevens alsnog los te krijgen. Het gaat om zeker 500.000 mensen bij wie wel een vaccinatie is uitgevoerd maar van wie geen vaccinatiegegevens bekend zijn.

Eisen kunnen per land verschillen

Ron Rozendaal, CIO van het ministerie van VWS, hoopt dat het geheel werkt vanaf 23 juni, maar het moet in ieder geval op 1 juli klaar zijn zoals de nieuwe Europese wet de lidstaten verplicht. Er wordt nog wel druk onderhandeld over de eisen die de verschillende landen stellen aan toelating. Het is de bedoeling die zo veel mogelijk te harmoniseren, maar er zijn uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld het type test of het aantal prikken met vaccin dat is gezet. Het is de bedoeling dat er een centraal systeem komt dat alle eisen van de verschillende lidstaten bijhoudt. Daarmee kan de CoronaCheck-app straks automatisch controleren of een af te geven QR-code ook daadwerkelijk toegang geeft tot de bestemming. Dat systeem moet in juli of augustus klaar zijn. Tot die tijd moet er een handmatige check plaatsvinden.

Privacy moet voldoende beschermd zijn

In de CoronaCheck-app komt ook een mogelijkheid om te zien welke informatie in de QR-code is verwerkt en die dus te zien is voor de controlerende ambtenaar. Verder wordt er een app ontwikkeld waarmee de reisbranche de mogelijkheid heeft te controleren of een bepaalde QR-code voldoende is om het land van bestemming binnen te komen.

Om de privacy veilig te stellen worden in de QR-code alleen de initialen van de aanvrager vermeld en de woonplaats. In combinatie met een legitimatiebewijs kan een fraudecheck worden gedaan. Deze handelswijze voorkomt dat de controleur een waardevolle database kan aanleggen met persoonsgegevens.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in