Nederlands ASML onder druk VS voor handelsverbod China
Eind mei en begin juni bracht de Amerikaanse onderminister van Handel Don Graves een bezoek aan Nederland en België. Daarbij zou hij het punt van dit uitgebreide handelsverbod op de agenda hebben gezet. Tijdens dat bezoek ging Graves ook langs bij ASML en ontmoette hij topman Peter Wennink. Nederland heeft nog geen toezeggingen gedaan omdat dat de handelspositie met China ernstig kan schaden.
Trump gaf eerste verbod
ASML kan zijn geavanceerdste chipmachines, de zogeheten extreme ultraviolet-machines of EUV, al langer niet aan China verkopen. Onder voormalig president Donald Trump heeft Washington een exportverbod ingesteld voor hoogwaardige technologieën naar China. EUV-machines vallen onder het Wassenaar Arrangement. Dit internationale verdrag beperkt de export van wapens naar bepaalde landen, maar ook van moderne technologie die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt.
Nu willen de VS dat ook chipproductiemachines met voorgaande technologie niet meer naar China mogen worden geëxporteerd. Dit zijn dan deep ultraviolet-machines, of DUV. Hoewel dat dus een oudere technologie betreft wordt het merendeel van de chips wereldwijd nog altijd met deze chipmachines gemaakt. Marktleider ASML speelt internationaal een cruciale rol aan het begin van productieketens; voor 'pure' ICT-producten als smartphones, pc's, servers en netwerkapparatuur maar ook voor gewone producten waar meer en meer chips in zitten.
ASML: niets nieuws
ASML laat aan Bloomberg weten dat de discussie niet nieuw is. "Er zijn geen beslissingen genomen en we willen niet speculeren of op geruchten reageren", aldus een zegsvrouw. Topman Wennink liet eerder weten dat ASML tegen een exportverbod van DUV-machines is omdat dit al een uitontwikkelde technologie is.
ASML is de belangrijkste maker van lithographiemachines waarmee structuren op chips kunnen worden aangebracht. Leveringen aan chipfabrieken in China, die eigendom van zowel Chinese als buitenlandse chipfabrikanten zijn, waren in 2021 goed voor een kleine 15 procent van de omzet van ASML. Ondertussen loopt het Nederlandse bedrijf aan tegen grenzen van zijn eigen productie nu wereldwijd de vraag naar chips en daarmee chipproductiemachine opleeft.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee