'ASML's exportvergunning geschrapt onder druk VS'
De kwestie draait om zogeheten EUV-machines, die de productie van snellere microprocessoren en geheugenchips mogelijk maken. Nederland gaf ASML in 2018 een vergunning voor export van de peperdure apparatuur naar een Chinese klant, maar verlengde die vorig jaar niet. Begin 2019 verkeerde ASML nog in het ongewisse wat betreft die overheidspermissie voor uitvoer naar de grote Chinese markt.
Rutte in Washington
De beslissing om de exportvergunning niet te verlengen, is volgens de bronnen van Reuters gevolgd op druk van de Amerikanen. De ASML-levering werd besproken tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan het Witte Huis afgelopen zomer. Rutte zou ook een vertrouwelijk Amerikaans rapport hebben ingezien over de mogelijke consequenties van de technologie in handen van de Chinezen.
Hierdoor is de levering van een chipproductiemachine à 150 miljoen dollar voor een Chinese klant niet doorgegaan, weet Reuters te melden. De identiteit van die chipmaker is niet onthuld, maar volgens berichten in de Aziatische pers zou het gaan om Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), de grootste chipproducent in China. SMIC wilde tegenover Reuters geen commentaar geven. Ook een woordvoerder van Rutte en het Witte Huis wilden niet op deze kwestie ingaan.
Wapens en moderne tech
Het Veldhovense ASML wil de naam van de Chinese klant niet bevestigen, maar laat weten nog steeds te wachten op een exportvergunning voor China. EUV-machines vallen onder het Wassenaar Arrangement. Dit internationale verdrag beperkt de export van wapens naar bepaalde landen, maar ook van moderne technologie die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt. Voor de uitvoer daarvan is daarom eerst goedkeuring uit Den Haag nodig.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee