Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe Intel-CEO: chiptekorten blijven nog paar jaar

Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders gaat waarschijnlijk nog een paar jaar aanhouden. Dat denkt Pat Gelsinger, de baas van chipfabrikant Intel. "We hebben nog een paar jaar nodig om aan de stijgende vraag in de sector te voldoen", zei de topman. In de tussentijd kan de schaarste zorgen voor prijsstijgingen.
VMware-CEO Pat Gelsinger, 2019
© VMware
VMware

Intel is bezig met de verbouwing van enkele van zijn fabrieken om de productie te verhogen en het tekort aan chips in de auto-industrie aan te pakken, zei topman Gelsinger in een interview met CBS News. "Het kan enkele maanden duren voordat de druk op het aanbod zelfs maar begint te verminderen", verwacht Gelsinger.

Het productieproces voor een chip kan wel 6 maanden in beslag nemen. En dat is als de benodigde materialen, infrastructuur en fabriekscapaciteit al geregeld zijn. Een bouwen van een reguliere chipfabriek kost enkele jaren tijd, en een investering van tien miljard dollar of meer.

Plotse piek

De vraag naar computerchips is in 2020 plots gepiekt toen consumenten tijdens de coronapandemie massaal apparatuur voor thuisgebruik aanschaften. Dat omvatte naast gadgets en gameconsoles ook laptops, desktops en webcams. Het was voor fabrikanten moeilijk om aan die toegenomen vraag te voldoen, onder meer door de sluiting van fabrieken. Dat was weer een gevolg van ingestorte vraag vanuit andere segmenten, zoals de auto-industrie.

Bedrijven wereldwijd zeggen te verwachten dat de beperkingen in de toeleveringsketen als gevolg van logistieke achterstand en de chipschaarste nog een groot deel van 2021 zullen aanhouden. Sommigen zien het tekort doorlopen tot in 2022, of zelfs aanhouden tot in 2023. Topman Gelsinger, die begin dit jaar is teruggekeerd bij Intel, stelt nu openlijk dat het zijn bedrijf wel enkele jaren gaat kosten voordat de inhaalslag gedaan is.

Politieke aandacht

De wereldwijde crisis heeft halfgeleiderbedrijven in de schijnwerpers gezet en bovenaan de politieke agenda's geplaatst. De Amerikaanse regering van president Joe Biden vertelde vorige maand aan bedrijven die met elkaar concurreren voor het verkrijgen van halfgeleiders dat hij steun van alle partijen heeft voor overheidsfinanciering om zo de tekorten aan te pakken.

Volgens Gelsinger is de dominantie van de Verenigde Staten in de chipindustrie zo sterk geslonken dat nu nog slechts 12 procent van de wereldwijde halfgeleiderproductie in de wereld in de VS plaatsvindt. Een kwart eeuw geleden was dat nog 37 procent. Intel worstelt ook al enkele jaren met de steeds kleiner wordende formaten voor transistors op chips.

Investeren in VS

Topman Mark Liu van de Taiwanese chipproducent TSMC zegt tegen CBS News dat hij verbaasd is dat Intel zo'n grote achterstand heeft opgelopen. Ondertussen kampt ook zijn bedrijf met capaciteitsproblemen, waarbij leveringen aan onder meer de auto-industrie last hebben van tekorten. TSMC heeft net als Intel aangekondigd te investeren in meer fabrieken, ook in de Verenigde Staten. Daar wil het ook chips voor zijn grote klant Apple gaan produceren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in