Rest van Amsterdam krijgt glasvezel van KPN
De eerste huishoudens worden halverwege volgend jaar aangesloten. KPN begint met aanleggen in Amsterdam-Noord en een deel van Amsterdam-Buitenveldert. Daarna volgen geleidelijk andere wijken. De aanleg duurt meerdere jaren. Verantwoordelijk wethouder Touria Meliani zegt dat bewust is gekozen om te beginnen in Amsterdam-Noord, zodat "het gebied zich verder kan ontwikkelen als digitale koploper voor bedrijven, consumenten en bewoners."
Marktpositie versus concurrentie
Door de aanleg krijgen bewoners ook te maken met graafwerkzaamheden in de straat. KPN schrijft dat bewoners hier van tevoren over worden geïnformeerd. Eerder heeft KPN al 90.000 huishoudens verbonden met glasvezel in de Amsterdamse wijken IJburg, de Oosterparkbuurt, de Indische Buurt, De Aker, Nieuw Sloten en Osdorp.
De Autoriteit Markt & Consument (ACM) houdt al enige tijd scherp in de gaten hoe KPN bezig is met de uitrol van glasvezelnetwerken. De toezichthouder stelde eerder dit jaar dat het telecomconcern de aanleg van glasvezel dwarsboomt door gebruik te maken van zijn dominante positie. KPN zou zijn concurrenten opzettelijk klein houden en de verdere uitrol van de snelle internetverbinding hierdoor afremmen.
1 miljoen huishoudens
Volgens marktonderzoeker Telecompaper kan glasvezel met het tempo van een half miljoen huishoudens per jaar worden aangelegd. Dat werd de afgelopen jaren bij lange na niet gehaald. In oktober hadden zo'n 3,5 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting. Zo'n 80 procent daarvan is van KPN. Het telecombedrijf gaat tot 2021 ongeveer een miljoen huishoudens aansluiten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee