ACM en AT onderzoeken veiligheid en juistheid informatie slimme apparaten
Het onderzoek richt zich op apparaten die via een thuisnetwerk gegevens en signalen verzenden en ontvangen, zoals slimme rookmelders, smart-TV’s en slimme thermostaten. Er wordt gekeken naar de naleving van huidige regels, maar ook wordt er voorbereid op nieuwe regels die eraan komen.
Begrijpen wat apparaten doen
“Om goede aankoopbeslissingen te kunnen maken is het belangrijk om de slimme apparaten met elkaar te kunnen vergelijken en goed te begrijpen wat ze doen. Daarom onderzoeken we ook of consumenten hierover de juiste informatie krijgen”, zegt Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM. “Wie er een heeft gekocht, moet ervan op aan kunnen dat het apparaat doet wat ervan mag worden verwacht en wat bij de aanschaf is afgesproken. We onderzoeken daarom ook in hoeverre aanbieders van slimme apparaten dit waarborgen.”
Testen
Voor het onderzoek worden diverse slimme apparaten in fysieke en online winkels aangeschaft en onder de loep genomen. Er wordt gelet op de informatie, de security, het updatebeleid, functionaliteit en aan welke andere apparaten ze gekoppeld kunnen worden en met welke softwaresystemen ze werken.
Het onderzoek let op de richtlijnen die onlangs door de Europese Commissie zijn aangepast en uitgebreid. Zo is de Richtlijn levering digitale inhoud geïntroduceerd en is de Consumentenkooprichtlijn vervangen door de Richtlijn verkoop goederen. Vanaf 2024 komen er digitale veiligheidseisen bij voor apparaten die met internet kunnen worden verbonden via bijvoorbeeld 4G of 5G, WiFi, Bluetooth of Zigbee. AT is toezichthouder op dit gebied en kan bij overtredingen sancties opleggen en zelfs apparaten uit de handel laten halen.
Het onderzoek wordt volgens de planning aankomende zomer 2022 gepubliceerd.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee