Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitsland onderzoekt machtspositie Microsoft

De Duitse markttoezichthouder onderzoekt of Microsoft te veel macht heeft in de technologiesector. Als blijkt dat Microsoft te dominant is, kan de Duitse mededingingsautoriteit bepaalde onderdelen van het techbedrijf verbieden.
Microsoft HQ werknemers
© Shutterstock
Shutterstock

Microsoft heeft volgens de directeur van het Bundeskartellamt, Andreas Mundt, al heel lang een sterke positie met het Windows-besturingssysteem en het Office-pakket, waaronder tekstverwerker Word. "Op basis hiervan heeft het bedrijf het productassortiment continu uitgebreid", zegt hij. Zo kondigde Microsoft eerder deze maand aan een op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde assistent toe te voegen aan software als Word.

Digitale ecosystemen

Mundt verklaart dat recent er een sterke toename is gezien in het belang van clouddiensten als Azure en OneDrive, die vaak verbonden zijn met andere Microsoft-applicaties. Hij noemt verder het "doorslaande succes" van videocommunicatie- en samenwerkings-app Teams, maar ook zakelijke social network LinkedIn (overgenomen door Microsoft) en gamingconsole Xbox. Teams is door toevoeging van aanvullende apps zelf ook weer een platform geworden en de Xbox kent weer koppelingen met clouddiensten van Microsoft.

De Duitse marktwaakhond is vandaag (dinsdag 28 maart) een procedure begonnen om te onderzoeken of Microsoft inderdaad dermate groot en belangrijk is dat het concurrentieverstorend werkt. Het gaat daarbij om effecten op verschillende markten en digitale ecosystemen. Deze procedure is ingezet op basis van bevoegdheden die het Bundeskartellamt relatief recent heeft gekregen: als onderdeel van uitgebreide regels over machtsmisbruik door grote techbedrijven. Deze regels zijn begin 2021 ingevoerd in Duitsland, zo meldt de toezichthouder.

Omstreden datacentrum Nederland

In Nederland ligt Microsoft onder vuur omdat de techgigant een datacentrum bouwt in Wieringermeer in Noord-Holland. Het softwareconcern zou daar niet de goede bouw- en stikstofvergunningen voor hebben. D66-Kamerlid Faissal Boulakjar heeft hier vorige maand Kamervragen over gesteld aan minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 11 augustus 2023

Op de Nederlands Duitse Internet-Exchange Ndix van de Universiteit Twente draait een intrusion detection en prevention systeem, zie bijvoorbeeld https://photos.app.goo.gl/YSaD8hQwSPibcYF87 voor een toelichting op Intrusion Detection. Op email met links naar beveiligde bestanden conform de Universiteitsstandaarden, zie bijvoorbeeld https://www.ndax.eu/tQ-KKEqK_QHenasPfSqq.pdf , wordt er "store now, decrypt later" uitgevoerd door Microsoft. Meer achtergrond info over deze "store now, decrypt later" is ook te vinden op https://www.openkamer.org/kamervraag/2022Z15348/

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in