'HP-apparatuur aan Iran geleverd door Huawei'
De paklijsten en andere interne documenten van Huawei stammen uit 2010 en zouden sterk bewijs leveren voor betrokkenheid van de Chinese techfirma bij vermeende schendingen van sancties. De regering van de Verenigde Staten beschuldigt Huawei daarvan, en heeft hiervoor eind 2018 de Canadese autoriteiten financieel topvrouw Meng Wanzhou laten oppakken. De CFO, die ook dochter is van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, zou betrokken zijn bij de illegale leveringen aan Iran.
Leveringslijsten en douane-inklaring
Terwijl Huawei de aantijgingen nog altijd ontkent, zou de topvrouw afgelopen zomer al wel een gedeeltelijke bekentenis hebben afgelegd tijdens een verhoor door de Canadese grenspolitie. Ondertussen ligt het Chinese bedrijf ook onder vuur van verdenkingen dat het zelf bedrijfsspionage pleegt plus beschuldigingen dat de telecomleverancier spionage mogelijk maakt voor of door de Chinese overheid. Ook deze beschuldigingen worden door het grote bedrijf tegengesproken. Er zou sprake zijn van een politiek gedreven heksenjacht, zo luidt een weerwoord vanuit Huawei.
Uit interne documenten van het bedrijf zou echter wel directe betrokkenheid bij verboden handel aan Iran blijken. Op twee paklijsten uit december 2010 staat computerapparatuur van de Amerikaanse producent HP vermeld, rapporteert Reuters nu. Deze hardware was bestemd voor de grootste mobiele telefoonaanbieder van Iran. Een ander Huawei-document, van februari 2011, zou de interne mededeling bevatten dat de apparatuur is geleverd aan Teheran, en dat het daar nog wacht op inklaring door de Iraanse douane.
Groot telecomproject Iran
De betreffende leveringen van HP-apparatuur aan het voor handel verboden land Iran waren voor een telecommunicatieproject waar meerdere miljoenen dollars mee zijn gemoeid. Sancties van de Amerikaanse overheid gelden zowel voor bedrijven en organisaties van eigen bodem als ook voor buitenlandse bedrijven die actief zijn op de Amerikaanse markt.
Het Iraanse telecomproject speelt in de aanklacht tegen Huawei-CFO Meng Wanzhou. Eerst speelt er echter nog de uitleveringszaak voor de topvrouw die inmiddels al meer dan een jaar in huisarrest zit in Canada. De Canadese rechter buigt zich nu over het uitleveringsverzoek van de VS. De hoorzittingen daarover zijn eind januari begonnen. Afgelopen maand zijn een reeks nieuwe aanklachten tegen haar en tegen Huawei ingediend. Ook deze beschuldigingen worden door het Chinese bedrijf van de hand gewezen.
'Plus Microsoft, Symantec, Novell'
De nu door Reuters bekeken documenten geven nog meer details over de zaak. Naast servers, switches en andere hardware van HP zou ook software van Amerikaanse leveranciers zijn meegenomen in de verboden leveringen aan Iran. Dit betreft producten van Microsoft en toenmalige producten van Symantec en Novell. Overigens worden deze interne documenten van Huawei niet genoemd in de Amerikaanse aanklacht tegen de financiële topvrouw. Bij leveringen zouden partner- en dochterbedrijven van Huawei betrokken zijn, waaronder Skycom Tech en Panda International Information Technology.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee