Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei schuldig aan diefstal bedrijfsgeheimen

Een jury in Texas heeft Huawei schuldig bevonden aan diefstal van bedrijfsgeheimen. Het slachtoffer is start-up CNEX Labs die vorige maand nog één van de wisselende CEO's van het Chinese bedrijf beschuldigde van betrokkenheid bij de operatie om NAND-chiptechnologie te stelen. Huawei is nu wel schuldig bevonden, maar wordt niet beboet omdat het geen voordeel zou hebben behaald uit de diefstal.
© CC BY SA 2.0 - Flickr.com
CC BY SA 2.0 - Flickr.com

Huawei had op zijn beurt CNEX ervan beschuldigd dat het bedrijfsgeheimen heeft gestolen. De start-up is namelijk mede opgezet door een voormalige werknemer van een dochterbedrijf van de Chinese tech-reus. CNEX' mede-oprichter Yiren Huang heeft kort na zijn vertrek bij de firma Futurewei ineens allerlei patentaanvragen ingediend, die dus zouden zijn gebaseerd op zijn werk in dienst van die Huawei-dochter. De tegenclaim van diefstal door Huang is afgewezen.

Ook wederzijds geen boete

In de rechtszaak heeft de jury wel bepaald dat Huang wel zijn contractvoorwaarden voor het onthullen van patentaanvragen heeft geschonden, meldt persbureau Associated Press (AP). Daarvoor is nu geen schadevergoeding toegekend aan Futurewei omdat de juristen van die firma niet hard hebben kunnen maken dat er hierdoor schade is geleden. De advocaten van de tegenpartij hebben gepleit dat die Huawei-dochter de chipexpert juist had ingehuurd om zijn werk te kunnen stelen.

Daarbij is ook de beschuldiging geuit dat de Huawei-top betrokken was. Huawei ontkent dit. Het bedrijf noemt de uitspraak in de CNEX-zaak nu een 'gemengd oordeel' en beraadt zich over eventuele verdere stappen.

Wetenschap en Volksbevrijdingsleger

Ondertussen weet het Amerikaanse persbureau Bloomberg te onthullen dat personeel van Huawei heeft samengewerkt met het Chinese ministerie van Defensie. Het gaat om zeker tien projecten in de afgelopen tien jaar, uiteenlopend van kunstmatige intelligentie tot aan radiocommunicatie. Bloomberg meldt dit op basis van inzage in een aantal onderzoeken dat door wetenschappers en de industrie gebruikt wordt.

Deze onderzoeken zouden aantonen dat de banden tussen Huawei en de Chinese overheid nauwer zijn dat het bedrijf doet voorkomen. Een woordvoerder van het Chinese bedrijf laat in een verklaring weten dat het bedrijf niet op de hoogte is van medewerkers die op persoonlijke titel wetenschappelijke artikelen publiceren. Het werk zou dan ook niet geautoriseerd zijn door de firma, aldus Bloomberg. De Huawei-woordvoerder stelt dat het verder geen samenwerking heeft op het gebied van onderzoek met instellingen van het Volksbevrijdingsleger.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in