Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer Duitse antitrustaandacht voor Microsoft door klacht Nextcloud

Duitsland heeft al kritische aandacht voor de marktdominantie van Microsoft en daar is nu een verse antitrustklacht bijgekomen. Het Duitse Nextcloud zegt dat Microsoft zijn eigen online-diensten zo diep in Windows en Office integreert, dat andere clouddiensten moeilijk kunnen concurreren. Nextcloud heeft de Duitse mededingingsautoriteit verzocht een onderzoek in te stellen én kaart de kwestie aan op EU-niveau. Een juridische route "van de lange adem".

Nextcloud biedt opensource-software aan gebaseerd op Owncloud. De Nextcloud-software laat organisaties onder meer bestanden opslaan en synchroniseren, samenwerken aan teksten en chatten. De software heeft ook een agenda en de mogelijkheid om samen aan projecten te werken, inclusief to-do-lijsten en notities. De software kan zowel lokaal als in een datacenter draaien. Nextcloud heeft een beperkt aantal functionaliteiten, te vergroten via plug-ins.

Versus 365

Het totaalpakket is een alternatief voor de diensten van onder meer Microsoft. Maar met die partij valt niet goed te concurreren, redeneert de oprichter van Nextcloud in gesprek met Der Spiegel. Microsoft zou zijn eigen diensten dusdanig goed en agressief in het Office-pakket en Windows-besturingssysteem integreren dat alternatieve clouddiensten weinig kans maken.

Nextcloud noemt Teams, OneDrive en Bing als voorbeelden van hoe Microsoft eigen diensten zou voortrekken in Windows 11. Het Duitse bedrijf heeft daarom een speciale antitrustwebsite opgetuigd en de Duitse mededingingsautoriteit verzocht om de mogelijk dominante marktpositie van Microsoft te onderzoeken. Menno Weij, partner tech & privacy law bij BDO Legal, noemt de zaak van Nextcloud "zeker geen gelopen race". Hij zegt: "Nextcloud vindt dat Microsoft het de concurrentie erg moeilijk maakt, maar van wat ik tot dusver in de media heb gelezen, zie ik nog geen keihard bewijs dat Nextcloud een juridische overwinning kan opleveren".

Wel verwacht Weij dat de Duitse mededingingsautoriteit met interesse een onderzoek start, want Microsoft ligt al jaren onder een vergrootglas vanwege (vermeend) misbruik van zijn dominante marktpositie. Weij wijst op een EU-zaak uit 2007 (die Microsoft een boete van 497 miljoen euro opleverde) en een klacht van Slack uit 2020.

Klacht krijgt steun

Nextcloud heeft ook een klacht tegen Microsoft ingediend bij het EU-agentschap dat gaat over het concurrentiebeleid van de Europese Unie. Een klacht die steun krijgt van enkele tientallen Europese nonprofit-organisaties en bedrijven, waaronder The Document Foundation (van LibreOffice) en LinuxHotel. Nextcloud zegt voorbereidingen te treffen om ook in Frankrijk een klacht in te dienen tegen Microsoft.

De uitkomsten van deze zaken laten jaren op zich wachten, weet Weij te vertellen. De autoriteiten gaan uitgebreid onderzoek doen om tot een oordeel te komen, en tegen het oordeel van beroep worden aangetekend. "De juridische route van Nextcloud is er een van de lange adem", vat hij samen.

Duitse overheid gebruikt Nextcloud

Dat Nextcloud zijn antitruststrijd tegen Microsoft begint in Duitsland is te verklaren omdat het bedrijf zelf Duits is. Interessant detail hierbij is dat de Duitse overheid in 2018 bekendmaakte dat het de Nextcloud-software ging gebruiken voor een Bundescloud Box-dienst voor zijn 300.000 ambtenaren. De Duitse overheid maakt dus bewust gebruik van opensourcesoftware en minder van bedrijfseigen software zoals partijen als Microsoft die aanbieden. Zulke proprietary software heeft geen openlijk in te zien broncode die hergebruikt of (afhankelijk van de toegepaste licentie) zelfs aangepast mag worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in