Benelux zorgenkindje voor Capgemini
De cijfers worden wel enigszins geflatteerd door overnames. Wanneer de sinds 1 juli 2010 geacquireerde bedrijfsonderdelen buiten beschouwing worden gelaten, steeg de omzet 7,4 procent. Het effect van de acquisities op de winst heeft Capgemini niet uitgesplitst.
Benelux wijkt negatief af
Slechts één regio wijkt in negatieve zin af van de gunstige ontwikkelingen: de Benelux. In Nederland, België en Luxemburg daalde de omzet 2 procent. Wel is de marge op bedrijfsactiviteiten in de Benelux met 6,2 procent nu in lijn met de rest van Capgemini.
De oorzaak van de tegenvaller in de Benelux ligt voornamelijk in de besparingen bij de overheid. Dat trof met name Engeland en de Benelux. In Engeland wist Capgemini toch nog 5,2 procent omzetwinst te scoren; kennelijk is men daar minder afhankelijk van overheidsopdrachten dan in Nederland.
Stabiele orderportefeuille
In het eerste halfjaar haalde Capgemini voor 5205 miljoen euro aan opdrachten binnen. Iets minder dan in de eerste helft van 2010, toen een paar grote contracten werden verlengd. De orderportefeuille geeft de directie in ieder geval voldoende vertrouwen in de toekomst: men verwacht dit jaar een omzetgroei van 9 tot 10 procent ten opzichte van 2010 te realiseren
Beleggers bezorgd
De gunstige omzet- en winstcijfers werden door beleggers niet beloond. Die lieten zich vooral leiden door de afname in kasgelden: Capgemini kan nu over nog maar 169 miljoen euro kasgeld beschikken. Eind juni 2010 was dat 809 miljoen. De oorzaak van de afname ligt in de vele overnames die Capgemini heeft gedaan. De afgelopen twee jaar is daar 840 miljoen euro aan gespendeerd. Directeur Paul Hemelin heeft beleggers om de onrust te bedwingen toegezegd dat Capgemini voorlopig geen grotere overnames meer zal doen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee