Kabinet en ASML in overleg over export chipmachines naar China
ASML had tot 2019 een vergunning om geavanceerde EUV-machines aan een Chinese klant te leveren. De EUV-machines maken de productie van snellere microprocessoren en geheugenchips mogelijk.
Om die machines te kunnen leveren, heeft ASML een vergunning nodig. De apparaten vallen namelijk onder een internationaal verdrag met de naam Wassenaar Arrangement, waardoor ze niet zomaar naar elk land geëxporteerd mogen worden. In 2019 werd de vergunning voor het leveren van de machines aan China niet verlengd. Volgens anonieme bronnen van Reuters was dat vanwege sterke druk vanuit de VS.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nu naar de criteria te kijken en "heel zorgvuldig" te overwegen of het een exportvergunning gaat afgeven voor de machines. Dat gebeurt in overleg met ASML. Kaag zegt daarnaast dat ze zich niet onder druk gezet voelt door de Amerikanen. "Ik sta er niet mee op en ik word er niet wakker van."
Debat in de media
De Amerikaanse en Chinese ambassadeur hebben de afgelopen dagen via het FD gedebatteerd over of de machines aan China geleverd mogen worden. "We zouden niet willen zien dat Nederland zwicht voor de politieke druk van de Amerikanen. Mocht dat wel gebeuren dan zal dat de relatie tussen onze landen uiteraard negatief beïnvloeden", zei de Chinese ambassadeur Xu Hong bijvoorbeeld.
De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra reageerde vannacht door te bevestigen dat de VS vinden dat ASML-technologie "niet op bepaalde plaatsen thuishoort". Ook reageerde hij op het dreigement van Hong. "Vrienden hoeven elkaar niet te bedreigen. Zo gaan wij niet met elkaar om."
Minister Kaag zegt nu dat ze het "heel interessant" vindt dat de ambassadeurs via de media debatteren. Nederland maakt echter zijn eigen afweging, aldus Kaag. "Ik ga onverstoorbaar verder."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee