Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet tégen hyperscale-datacenter in Zeewolde

Een hyperscale-datacenter in Zeewolde, op de plek waar eerst een datacenter was gepland van Facebook-moederbedrijf Meta, zou ‘ongewenst’ zijn. Dat schrijft minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA). Hij geeft aan dat de gemeente zelf ook geen hyperscale-datacenter meer wil op die locatie.
minister De Jonge, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De Jonge schrijft dit in antwoord op Kamervragen van de PvdD, waarbij de fractie 50PLUS zich heeft aangesloten. De vragen zijn eind oktober gesteld aan de bewindsman en gaan over de omstreden en slepende kwestie van gemeentelijke permissie voor impactvolle datacenterbouw. Het qua landoppervlak relatief grote Zeewolde was toneel van een aankomend bouwproject voor een groot datacenter.

Lokaal, landelijk, Big Tech

De gemeente in Flevoland staat zelf niet meer te trappelen om een hyperscale-datacenter te realiseren op de locatie waar eerst Meta een groot datacenter zou gaan bouwen. Die Amerikaanse techreus heeft zich onlangs al teruggetrokken uit dit plan, na het oplaaien van protest en controverse over de gang van zaken. De toestemming van het lokale bestuur stuitte op landelijke consequenties voor energie en milieu.

Zeewolde wordt ook niet als uitzondering genoemd in het ontwerpbesluit waar De Jonge in juni dit jaar mee kwam. Dat ontwerpbesluit bepaalt dat gemeenten in hun bestemmings- of omgevingsplan niet meer dergelijke grote datacentra mogen toelaten. De vestiging van hyperscale-datacentra wordt streng gereguleerd.

Regering vastberaden

Zodra die regulering in werking treedt, zal op de omstreden locatie in Zeewolde een hyperscale-datacenter dan ook niet meer mogelijk zijn. Dit is dan "ongeacht het huidige bestemmingsplan", schrijft De Jonge. "Mocht er tussentijds een ontwikkeling plaatsvinden die strijdig is met het inmiddels in voorbereiding zijnde beleid en regels voor de vestiging van hyperscale datacentra", voegt de minister toe, "zal de regering opnieuw overwegen of het instrument van schorsing kan worden ingezet om deze ontwikkeling te bevriezen."

De Kamervragen die De Jonge nu beantwoordt, waren vervolgvragen over de (on)wenselijkheid van een datacenter op die locatie én wat een andere bestemming voor de omstreden locatie kan zijn. Eerder is al geopperd dat de grond ingezet zou moeten worden voor landbouw of natuurontwikkeling, maar De Jonge heeft dat toen op juridische gronden afgewezen.

Nog 10 tot 15 jaar

Mogelijk komt er in Zeewolde wel een Defensiekazerne, meldt de gemeente op de eigen website. Dit zou dan een geheel andere locatie zijn dan die waar het datacenter beoogd was, aldus een woordvoerder tegen AG Connect-zustertitel Binnenlands Bestuur. "Het gaat ook om een heel andere omvang qua oppervlakte." Naar verwachting komt er half 2023 een besluit over de locatie, vervolgens begint de vergunningsaanvraag en "de uitwerking van de plannen zal daarna nog zeker 10 tot 15 jaar in beslag nemen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in