Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtszaak Apple over prijzen e-books van start

De federale regering spande de rechtszaak tegen Apple en de uitgevers al in april 2012 aan. Nog voor de iPad op de markt kwam zou Apple met de uitgevers contractueel hebben afgesproken dat zij - en niet de boekwinkels - de prijzen van elektronische boeken zouden vaststellen, waarbij Apple 30 procent van de opbrengst mocht inhouden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

In de ogen van het ministerie van Justitie in Washington zijn dergelijke afspraken illegaal omdat ze de vrije concurrentie belemmeren. Kern van de zaak is of Justitie kan bewijzen dat Apple zich schuldig heeft gemaakt aan samenzwering met de uitgevers. Apple zegt dat het geheel zelfstandig heeft gehandeld.

Uitgevers troffen al schikking met Justitie

De 5 betrokken uitgevers hebben eerder al eieren voor hun geld gekozen en een schikking met de federale overheid en andere eisers getroffen. Ze hebben daarbij minstens 164 miljoen dollar aan schadevergoedingen uitgekeerd.

Tenzij ook Apple het op het laatste moment nog op een akkoordje gooit, zullen de advocaten van Apple en de regering vandaag hun openingspleidooien afsteken. Rechter Denise Cote behandelt de zaak alleen. Er is geen sprake van een juryrechtbank.

Apple-CEO Cook wil de strijd aangaan

Apple-topman Tim Cook heeft de beschuldigingen 'bizar' genoemd en aangekondigd dat zijn bedrijf zich met hand en tand zal verdedigen. Volgens Apple is zijn handelwijze juist goed geweest voor consumenten omdat het de markt voor e-books heeft opengebroken. Tot de komst van de iPad werd die gedomineerd door webwinkel Amazon, met een marktaandeel van zo'n 90 procent.

Amazon verkocht e-books voor 9,99 dollar, een bedrag dat in de ogen van de uitgevers te laag was. Zij zouden in de afspraken met Apple een kans hebben gezien om het prijsniveau over de hele linie te verhogen.

Apple bedong hogere vaste prijzen

Apple legde de uitgevers voor de meeste nieuwe boeken vaste prijzen op van 12,99 en 14,99 dollar, aldus de aanklacht. Verder dienden uitgevers hun prijzen te verlagen tot hetzelfde niveau indien boeken bij andere (web-)winkels, Amazon inbegrepen, goedkoper werden aangeboden.

Ook andere partijen zijn uit op schadevergoeding

Niet alleen de federale overheid heeft het in deze zaak op Apple gemunt. Ook een groep afzonderlijke staten, waaronder Texas, is uit op boetes en schadevergoedingen. Bovendien valt een aantal 'class action suits' - rechtszaken namens een groep gedupeerden - te verwachten, mocht Apple in New York in het stof bijten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in