Zorgdigitalisering 'op schema' ondanks uitstel deadlines
Het gaat om het VIPP (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional) dat voor een van de eerste deadlines vertraging heeft opgelopen. De initiële deadline voor de B1-module is recent opgeschort van 1 juli dit jaar naar 1 december dit jaar. Het bleek namelijk dat de hieraan werkende ziekenhuizen dit niet gingen halen.
Digitale basis op orde
Het eindresultaat van B1 moet zijn dat een ziekenhuis zijn digitale basis op orde heeft waardoor een arts digitaal een actueel medicatieoverzicht kan raadplegen, conform standaard veilige medicatieoverdracht. Hiervoor is nu dus vijf maanden uitstel verleend. In totaal hebben 57 ziekenhuizen module B1 en de bijbehorende subsidie van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aangevraagd.
De andere initiële deadline geldt voor A1 en is wel op 1 juli dit jaar blijven staan. Dit omvat de digitale faciliteit dat een ziekenhuis de patiënt een download kan bieden van zijn of haar medische gegevens. Hieronder de elementen van de BasisGegevensset zorg (BGZ), maar ook specialistenbrieven, ontslagbrieven, laboratoriumuitslagen en eventueel gebruikte type(s) implantaat.
In december duidelijk
Het zal pas in december blijken of de 49 ziekenhuizen die voor A1 hebben getekend de deadline van 1 juli hebben gehaald. Controle hiervan gebeurt namelijk middels een IT audit die in de loop van deze periode wordt uitgevoerd. De harde deadline van 1 juli betreft het IT-werk en dan het aanvragen van de benodigde audit.
Na de uitgestelde deadline voor B1 op 1 december verstrijken er nog deadlines op 31 december; voor de meer gevorderde modules A2, A3 en B2. Minister Bruins uit een positieve verwachting dat deze einddatum voor de resultaatsverplichtingen gewoon wordt gehaald. "Er is op dit moment geen reden om aan te nemen dat ziekenhuizen deze deadline niet halen." De bewindsman voor Medische Zorg en Sport antwoordt dit op de Kamervraag van VVD'er Aukje de Vries in hoeverre uitstel genietende ziekenhuizen hun achterstand weer kunnen inlopen.
Vertraging voor VIPP-versnelling
Naast de modules A1, A2, A3, B1 en B2 zijn er nog een drietal versnellingsopties. Hierbij hebben voorlopende ziekenhuizen zich kunnen aanmelden voor modulecombinaties waarvan dan andere deadlines gelden. Dit zijn 1 juli 2019 voor A1 plus A2, eveneens 1 juli komend jaar voor A2 plus A3, en 1 september voor B1 plus B2. Laatstgenoemde versnellingsoptie heeft ook al uitstel gekregen: de initiële deadline lag op 1 april 2019.
De minister bevestigt in zijn formele antwoorden wel dat het belangrijk is dat ziekenhuizen de VIPP-deadlines halen. "Om de zorg echt toekomstbestendig en nog veiliger, patiëntgerichter en doelmatiger te maken, is het van belang dat alle ziekenhuizen dezelfde informatie ontsluiten en daarbij dezelfde standaarden gebruiken, zodat de informatie onderling, met de patiënt en met andere zorgverleners gedeeld kan worden."
Deze digitale transformatie plus bijbehorende moet patiënten toegang tot hun medische gegevens bieden en veilig gebruik daarvan faciliteren. "De in de regeling opgenomen deadlines zijn van belang omdat hierdoor op korte termijn daadwerkelijk een digitaliseringsslag wordt gemaakt bij de ziekenhuizen." De door de minister genoemde korte termijn heeft voor één van de twee eerste modules én voor één van de drie versnellingsopties al wel uitstel opgelopen.
Subsidie terugvorderen
Als ziekenhuizen en zorginstellingen niet voldoen aan de vereisten voor een door hun aangevraagde module dan zal het ministerie van VWS de verstrekte subsidie terugvorderen. Er lopen twee verschillende VIPP-regelingen: één voor ziekenhuizen en één voor medisch specialistische zorgt, waarbij UMC's (Universitair Medisch Centra) en GGZ-instellingen (geestelijke gezondheidszorg) zijn uitgezonderd. Het totale ter beschikking gestelde VIPP-budget bedraagt 105 miljoen euro.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee