Overslaan en naar de inhoud gaan

EU-ministers zoeken patch voor belastinglek online

De verantwoordelijke ministers van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië hebben ieder 150.000 euro vrijgemaakt voor het opstellen van maatregelen die moeten voorkomen dat grote multinationals actief op het web schuiven met hun inkomsten om zo min mogelijk belasting te hoeven betalen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De activiteiten moeten in begin december resulteren in een aantal concepten die vervolgens kunnen worden verwerkt in de nieuwe regels die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in februari wil behandelen.

Belastingparadijs door gebrekkige wetgeving

De multinationals slagen er nu nog in miljarden omzet in de Europese lidstaten te verdienen, maar daar relatief weinig belasting over te betalen door alles te boeken in de lidstaten met het gunstigste belastingklimaat. Deze route maakt pijnlijk duidelijk dat de EU weliswaar streeft naar een eenvormige markt, maar dat lokale invulling van die regels nog altijd aanleiding geeft tot grote verschillen. Doordat de regelgeving bovendien ver achter loopt bij de stormachtige ontwikkeling online, kunnen deze bedrijven ze makkelijk inzetten in hun voordeel.

Ierland werkt als magneet op multinationals

Niet alle EU-landen zijn overigens enthousiast over het plan. Ierland is met zijn uiterst lage inkomstenbelasting de magneet binnen Europa voor de internetmultinationals. Het land stelt ook grenzen aan de hoeveelheid inkomsten die bedrijven daar kunnen boeken, zoals bijvoorbeeld Bermuda - een ander belastingparadijs buiten Europa - wel doet. De Ierse overheid is echter niet van plan zijn belastingklimaat te veranderen. Het land profiteert nu van daar geboekte inkomsten waar het anders niet aan kan tippen.

Als de verandering van het belastingklimaat toch slaagt, is er een flink risico dat de nieuwe regels anders uitpakken dan de regeringen van de grote EU-landen hopen. Door een groter deel van de inkomsten van de internetgiganten te innen, zijn ze minder geneigd te investeren in uitbreidingen en kan de omzet verhuizen naar bijvoorbeeld groeimarkten als Azië.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in