Overslaan en naar de inhoud gaan

'Op Facebook weet niemand dat je een kwaadaardige bot bent'

'On internet nobody knows you're a dog'. Zelfs het onderschrift bij de cartoon van Peter Steiner - met twee discussiërende honden achter een pc - is wereldberoemd. Die waarheid, dat je in de regel niet weet met wie/waarmee je communiceert op internet, blijkt nu ook voor sociale netwerken op te gaan. Met mogelijk desastreuze gevolgen voor de sociale media, waarschuwen de onderzoekers van de University of Columbia op de website van InfoWorld, waarmee ze hun bevindingen als eerste gedeeld hebben.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Vooral vrouwelijk bots maken makkelijk Facebook-vrienden

Vier wetenschappers van de Canadese universiteit construeerden wat ze een 'sociaal botnet' noemen, een leger van geautomatiseerde 'vrienden'. Die bot-vrienden wisten menselijk gedrag voldoende na te bootsten om te infiltreren in sociale netwerken. De Facebook-profielen die ze met het door hun ontworpen programma automatisch lieten genereren, wisten in 80 procent van de gevallen (menselijke) vrienden te maken op Facebook. Dat gebeurde ook onuitgenodigd, vooral bij vrouwelijke profielen. Die kregen tot wel 300 uitnodigingen; mannelijke sociale bots bleven gemiddeld op 10 tot 15 steken.

Met duizend Facebook-bots ben je uit de kosten

Het creëren van een sociaal bot is wel meer werk dan het opzetten van een gewoon bot voor de verspreiding van malware of het uitvoeren van ddos-aanvallen. De bots moeten verrijkt worden met webcontent, en moeten uitgerust zijn met software die informatie kan verwerken en het gedrag daarop aanpassen. Daarnaast heb je natuurlijk een 'gewoon' botnet-netwerk nodig, en er is ook een oplossing nodig om CAPTCHA's te kunnen verwerken. Maar erg duur hoeft dat allemaal niet te zijn. Bij een Indiase dienstverlener kun je bijvoorbeeld 1000 CAPTCHA's laten invullen voor 1 dollar, en een bot met onderliggende infrastructuur kost zo'n 30 dollar. De onderzoekers schatten dat een sociaal botnet met zo'n 1000 vrienden al winstgevend is, als gegevensdiefstal het doel is.

Gegevensdiefstal is overigens niet de enige toepassing die de onderzoekers zien van een sociaal botnet. Inzet van zo'n botnet kan ook een ideaal hulpmiddel zijn voor meningsbeïnvloeding of eventueel ook voor marketingcampagnes.

Sociale botnets moeilijk af te stoppen

Sociale botnets zullen moeilijk af te stoppen zijn, verwachten de onderzoekers. Eén van de veronderstellingen bij de beveiliging van sociale media is immers, dat je daar het verschil tussen honden en mensen wel opmerkt. Nep-personen zouden het daardoor moeilijk hebben om een vriendenkring op te bouwen. En het is precies deze aanname die het onderzoek onderuit haalt.

Het volledige artikel is gratis te lezen op InfoWorld.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in