Nederland wil invloed op internationale IoT-normen
De toename van cross-sectorale oplossingen voor IoT vraagt om interoperabiliteit en integratie tussen systemen en platformen die onafhankelijk van elkaar zijn ontwikkeld met gebruik van bestaande en nieuwe technologieën. Hiervoor zijn standaarden essentieel.
De mondiale normalisatie-organisaties ISO en IEC ontwikkelen gezamenlijk internationale normen voor IoT. Het werkveld is verdeeld in thema’s zoals IoT-Architectuur, Interoperabiliteit, IoT-toepassingen en Sensor Networks. Verder werken studiegroepen aan hun aanbevelingen voor standaardisatie ten aanzien van trustworthiness en veiligheid, real-time IoT, Industrial IoT, Edge Computing en Wearables. De eerste resultaten daarvan worden in november in New Delhi (India) gepresenteerd. De eindresultaten worden verwacht in maart 2018.
Ook Nederland wil invloed
Grote landen als de VS, het VK, Duitsland, China, Japan, Zuid Korea en Rusland dragen al actief bij. Ook Nederland wil invloed uitoefenen en daarom is de normcommissie ‘Internet of Things’ opgericht door NEN. De normcommissie zal de Nederlandse IoT-standaardisatieagenda ontwikkelen.
Startbijeenkomst
Op dinsdagochtend 2 november vindt de kick-off plaats bij NEN in Delft. Tijdens de eerste, bijeenkomst (gratis) wordt onder andere het volgende besproken:
- het belang van standaardisatie door stakeholders
- het werkprogramma van ISO/IEC JTC1
- de eerste acties richting een Nederlandse IoT agenda
- de manier waarop wordt samengewerkt en waarop input in ISO/IEC wordt geleverd
Voor het lidmaatschap van de normcommissie wordt vanaf 2018 een jaarlijkse financiële bijdrage gevraagd. Hoe hoog die bijdrage is is niet bekend. Kijk hier voor meer informatie over de ontwikkeling van internationale IoT-standaarden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee