Overslaan en naar de inhoud gaan

Techtalentenplan Eindhoven stuit op kritiek

De wensenlijst ter waarde van 170 miljoen euro die de regio Eindhoven vrijdag heeft ingediend bij het kabinet, stuit op kritiek van specialisten op het gebied van regionaal economisch beleid. Het plan om technisch talent in de regio te houden bevat veel reclame en mist onderbouwing.

Frank van Oort, hoogleraar stedelijke en regionale economie aan de Erasmus Universiteit, en Erik Stam, hoogleraar economie aan de Universiteit Utrecht, stellen in het FD vandaag dat het in de plannen ontbreekt aan overtuigende argumenten waarom het kabinet juist in Eindhoven geld moet investeren en niet in andere regio's met vergelijkbare problemen. “Het zijn mooie plannen, maar het is niet duidelijk waarom ze in het belang zijn voor Nederland”, stelt Stam in het FD.

Regionale knelpunten

Het kabinet heeft 950 miljoen euro beschikbaar voor 'regionale knelpunten'. Afgelopen vrijdag overhandigde Eindhoven een investeringsplan aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Doel is de stad internationale allure te geven en aantrekkelijker te maken voor hoogopgeleide werknemers. Eindhoven moet in de slag om tech-talent concurreren met onder meer München, Singapore en andere snelgroeiende hightechregio’s.

De opstellers van het plan benadrukken dat elke euro niet alleen Eindhoven maar heel Nederland ten goede komt. Toeleveranciers zitten namelijk verspreid door heel Nederland en Eindhovense bedrijven zouden een magneet zijn voor nieuw onderzoek van universiteiten, waarvan de toepassingen die dat oplevert, ook buiten Eindhoven nuttig zouden zijn.

Veel reclame

Toch ziet hoogleraar Stam in de pitch vooral veel reclame. “Het is veel pr en weinig analytische diepgang.” Opvallend is volgens hem ook dat de regio benadrukt de eenmalige impuls nodig te hebben om op eigen kracht verder te gaan, terwijl bestuurders tegelijkertijd pleiten voor een hogere structurele bijdrage van het Rijk. Stam: “Is Brainport nu wel of niet in staat om op eigen kracht verder te gaan?”

Te elitair

Hoogleraar Van Oort, die eerder onderzoek deed naar regio's in Nederland, vindt dat Eindhoven zich te veel richt op de elite. “Nieuwe banen voor hogeropgeleiden leiden niet automatisch tot banen voor lager en middelbaar opgeleiden in Nederland. Profiteert iedereen in Eindhoven wel van investeringen in topcultuur, de technologie fotonica en de 'quality of life' van expats?”, vraagt hij zich in het FD af.

De twee experts vinden het verbazingwekkend dat het kabinet geld uitdeelt aan regio's zonder dat er een strategie is met duidelijke doelen en objectieve criteria. Want dat Eindhoven geld krijgt, staat vast. De regio is een van de zes 'regionale knelpunten' die in het regeerakkoord zijn bestempeld als prioriteit. De andere vijf zijn Rotterdam-Zuid, de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk, Zeeland en 'nucleaire problematiek', zoals het transport van kernafval.

Het verdelen van 950 miljoen euro voor regio's zonder duidelijk plan, is een gemiste kans, vinden hoogleraren Erik Stam en Frank van Oort. Zij geven in het FD 5 tips om het anders aan te pakken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in