Overslaan en naar de inhoud gaan

'EU-plan voor 'afkicken' van chipafhankelijkheid aan China'

De Europese Commissie (EC) werkt aan het terugdringen van de afhankelijkheid aan met name China op zes strategische gebieden. Dit omvat naast grondstoffen en farmaceutische ingrediënten ook ICT-elementen als chips, batterijen en cloud- plus edge-technologieën. Een voorlopige versie van het EU-actieplan voor meer minder afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers is uitgelekt. De definitieve versie zou deze week al kunnen komen.
Computer, AVG
© CC0/Pixabay
CC0/Pixabay

Bedrijven en organisaties in de Europese Unie (EU) zijn voor strategische technologie afhankelijk van leveranciers en producenten uit andere landen; met name de Verenigde Staten en China. Ongeveer de helft van 137 producten die worden gebruikt in gevoelige ecosystemen binnen de EU zijn afkomstig uit China, aldus het industriële strategieplan van de EU.

Een voorlopige versie van dit aankomende actieplan is ingezien door persbureau Reuters, die er melding van maakt. Het bijgewerkte plan is opgesteld nadat de COVID-19 pandemie heeft gezorgd voor verstoringen in toeleveringsketens. Dit heeft niet alleen de EU geraakt, maar landen wereldwijd. Het plan van de EC is om strategische zaken als flessenhalzen in supply chains én afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers aan te pakken.

Risico spreiden

Daarvoor gaat de EC een diepgaande keuring laten uitvoeren van zes strategische gebieden, waaronder dus ook chips en cloud- plus edge-technologieën. Pas na die grondige verkenning gaat er besloten worden wat gepaste maatregelen zijn, aldus het draft-document. Mogelijke acties zijn het diversificeren van vraag en aanbod, met verschillende handelspartners. Andere opties zijn het aanleggen van eigen voorraden, meer autonoom optreden, en gebundelde kracht van EU-landen in kernprojecten (IPCEI's, zoals voor accutechnologie).

Volgens Reuters kan het plan deze week al onthuld worden. De presentatie zal dan worden gedaan door EU-commissaris Margrethe Vestager, die naast mededinging ook de digitale agenda onder haar hoede heeft, samen met haar collega Thierry Breton die EU-commissaris voor de Interne Markt is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in