'Europese tech-taks komt in maart'
De beoogde EU-belasting op internationaal opererende ICT-leveranciers, waaronder ook cloudaanbieders, moet de praktijk van belastingontwijking tegengaan. Grotere ondernemingen kiezen daarbij een land met het voor hun gunstigste belastingklimaat, al dan niet met aanvullende regelingen of subsidies. Daar vestigen zij dan formeel een hoofdkwartier waarop dan omzet geboekt wordt die in andere landen wordt gerealiseerd.
Belastingontwijking
Bekende tech-titanen als Apple, Google, Facebook en Amazon hanteren dit als strategie, om zo hun belastingafdracht te minimaliseren. De laatste jaren is er meer en meer verzet tegen dit soort constructies, die an sich legaal zijn. Burgers en politici zien de belastingontwijkers wel de vruchten plukken van voorzieningen en activiteiten in verschillende EU-landen maar daarbij niet bijdragen aan publieke voorzieningen.
De Europese Commissie stuurt nu aan op een heffing van 3 procent op bedrijven met een wereldwijde jaaromzet van 750 miljoen euro waarvan dan tenminste 50 miljoen euro afkomstig is uit de EU. Dit zou zo'n tweehonderd bedrijven raken, wist The Register vorig jaar al te melden. De extra belastinginkomsten hieruit komen neer op ongeveer 5 miljard euro voor de diverse lidstaten.
Driedubbele inspanning
Over dit EC-voornemen echter discussie ontstaan: of het wel gebalanceerd en eerlijk is. 'Belastingvriendelijke' landen als Ierland en Luxemburg tekenen protest aan. Bovendien loopt er naast de EU-inspanning nog een belastingtraject op wereldwijd niveau. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) werkt aan het bereiken van een wereldwijde consensus over taxatie van digitale ondernemingen.
Terwijl de OECD en de EC gestaag doorwerken aan hun individuele belastingplannen heeft Frankrijk al een eigen tech-taks ingevoerd. De Franse minister van Financiën verwacht dat dit voorbeeld eind maart op EU-niveau wordt gevolgd, zegt in een interview met de Franse krant Le Journal de Dimanche. Ondertussen mikt Groot-Brittannië aan een eigen ICT-belasting die op significante punten afwijkt van de EU-plannen. Zo zou de Britse belasting dan 2 procent zijn voor omzet uit bepaalde digitale bedrijfsactiviteiten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee