Intel-tekorten houden aan tot in 2020, waarschuwen pc-makers
De verwachting in de computermarkt is nu dat de tekorten aan Intel-processors nog één tot twee kwartalen aanhouden. De chipproducent zelf had eerder dit jaar gesteld dat de kwestie tegen het einde van de zomer van 2019 opgelost zou zijn. Vervolgens gingen pc-leveranciers als moederbordmaker MSI er van uit dat de schaarste eind 2019 wel voorbij zou zijn. Nu voorziet HP dat er nog drie tot zes maanden aan Intel-tekorten aankomen.
'Groei gehalveerd'
Volgens HP-topman Alex Cho, verantwoordelijk voor de pc-tak van HP Inc., gaat het niet alleen om bepaalde types processors maar om een portfoliobreed probleem. Hij verwacht dat de huidige, lastige situatie nog een kwartaal of twee voortduurt, zo schrijft The Register op uit zijn mond. Cho heeft deze sombere vooruitzichten geuit op de channelconferentie van onderzoeksbureau Canalys.
Pc-producent Lenovo heeft op die bijeenkomst ook zorgen geuit over de situatie rond Intel. President en COO Gianfranco Lanci van de Chinese firma stelt zelfs dat de wereldwijde pc-markt qua leveringen wel 7 tot 8 procent had kunnen groeien in het derde kwartaal, als Intel maar had kunnen leveren. In plaats van de groei die volgens Lanci mogelijk zou zijn, is er een bescheiden toename van 4 procent gemeten in het net afgesloten derde kwartaal.
De Lenovo-topman laat los dat het bedrijf kwartaal na kwartaal is verzekerd dat de schaarste aan Intel-processors zou oplossen. Tot op heden is dat niet gebeurd. Lanci vermoedt nu dat er meer aan de hand is. Indien Intel 'slechts' kampt met productieproblemen, dan zouden die inmiddels wel rechtgezet moeten zijn, zo meent de topmanager van Lenovo.
Architectuurkwestie?
Een andere mogelijke oorzaak, zo speculeert Lanci, is dat Intel een probleem heeft met de architectuur van zijn processors. "Als dat het probleem is, dan is het onvoorspelbaar." De afgelopen tijd zijn x86-processors, inclusief die van Intel, wel getroffen door een reeks onthullingen over fundamentele beveiligingsgaten ín de hardware van de chips. Ondertussen is de marktdominante processorleverancier bezig met de overgang naar productie op 10 nanometer. Het stapt daarmee deels af van het complexe productieproces op 14 nanometer, waarvan de processors dus lastig leverbaar zijn.
Intel benadrukt dat het hard werkt om de situatie recht te zetten, maar doet daarbij geen mededelingen over de reden voor zijn problemen om aan de vraag van computerproducenten te voldoen. In reactie op de aanhoudende schaarste is de chipmaker er al wel toe overgegaan om high-end processors, zoals Core-topmodellen en de Xeon-serverchips, voorrang te geven. Op die producten haalt Intel ook hogere marges. Concurrent AMD weet mede door deze situatie marktaandeel te heroveren op de marktreus.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee