Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam investeert fors in inhaalslag ICT

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) kiest voor een forse investering in ICT in plaats van voor tijdelijke, goedkopere oplossingen om de ergste nood te lenigen. De investering van 60 miljoen euro in de periode 2011-2014 moet daarna een jaarlijkse besparing van 20 miljoen euro opleveren.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Onlangs bleek dat de ICT-voorzieningen van de gemeente Amsterdam er slecht aan toe zijn. De voorzieningen zijn sterk verouderd. En dat terwijl Amsterdam per inwoner aanzienlijk meer uitgeeft aan ICT dan andere grote steden. Rotterdam bijvoorbeeld doet het met de helft. De desastreuze situatie van de hoofdstedelijke ICT is door oppositiepartij D66 in de gemeenteraad omschreven als "groter dan de Noord-Zuid Lijn". Gedoeld werd op de enorme kostenoverschrijdingen en bouwtechnische blunders bij de bouw van een metrolijn dwars door de stad.

Investeren en bezuinigen
B&W zeggen in de begroting voor 2011 “duidelijke keuzes” te maken, onder andere door te blijven investeren in de toekomst. Er moet in totaal 112 miljoen euro worden bezuinigd. De helft van dit bedrag wordt uit de eigen organisatie gehaald, mede door op ICT te bezuinigen. Want naast de investering van minstens 60 miljoen euro hebben B&W ook besloten tot "structurele ombuigingen" van de ICT-uitgaven met in totaal 21,4 miljoen euro tussen 2011 en 2014.

Sinds 1 januari 2010 zijn de afdeling Informatiebeleid van de Amsterdamse Bestuursdienst en het voormalige Servicehuis ICT van de gemeente samengevoegd. De zo ontstane Dienst ICT (DICT) loopt nog niet op rolletjes. Zo is er volgens B&W sprake van achterstallig onderhoud. Bovendien blijken vacatures voor ICT-functies “zelfs op de huidige arbeidsmarkt lastig te vervullen”.

Ook aan de interne bedrijfsvoering van DICT moet nog veel worden verbeterd, een erfenis van het vroegere Servicehuis ICT. “De afgelopen jaren zijn weinig vervangingsinvesteringen uitgevoerd, waardoor de ICT van belangrijke en grote diensten sterk is verouderd. Dit is een direct risico voor de continuïteit van de bedrijfsvoering van deze diensten”, stellen B&W.

Realisatieplan ICT
Amsterdam heeft dit jaar al 22,3 miljoen euro uitgetrokken om achterstallig onderhoud weg te werken plus 1,9 miljoen euro voorbereidingskosten. Het stadsbestuur denkt zo de bedrijfsvoering van de betrokken diensten te kunnen waarborgen en een stabiele basis te creëren voor de uitvoering van zijn ‘Realisatieplan ICT op Open Amsterdams Peil’, waarvoor in totaal 100 miljoen euro is uitgetrokken in het programakkoord. Van die 100 miljoen is 16 miljoen euro nog niet toebedeeld.

Burgemeester en wethouders hebben voor de ICT-investeringen een extra toets ingesteld. Voordat de gemeentelijke diensten geld aan ICT mogen besteden, moeten ze eerst aantonen dat de investeringen urgent zijn, aansluiten op het vierjarenplan en dat er geen goedkopere alternatieven zijn. “Op deze wijze wil ons College meer inzicht en grip op de uitgaven voor ICT krijgen”, aldus B&W.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in