Kenniseconomie staat of valt met HPC
Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door Sara, dit jaar voor de 26ste keer.
De markt voor supercomputers staat trouwens aan de vooravond van grote veranderingen. Osseyran: "Er zijn nieuwe partijen, die hun kans grijpen waar anderen die laten liggen. Kijk maar naar NVidia, de producent van grafische processors, die zijn techniek heeft verkocht aan China om de snelste computer ter wereld te maken. NVidia kan profiteren van zijn afkomst, te weten de game-wereld, waar ze zeer grote aantallen grafische processors hebben kunnen verkopen. Zo’n grote verkoop zorgt voor veel inkomsten en dus een hoog R&D-budget. Ze hebben daar nu succes mee bereikt en ze willen beslist meer. Zeg maar dat ze bloed ruiken."
De 500 snelste computers ter wereld zullen binnenkort moeten opereren in een systeem dat in de VS wordt gebouwd. Dit systeem draagt de naam Blue Waters en het zit stampvol met Power7 processors van IBM. Er worden speciale moederboards gebruikt, met een afmeting van 3 bij 6 voet (bijna 2 vierkante meter), waarop plaats is voor 128 processors. "Het hele systeem krijgt een kracht van minstens 10 petaflops, en dat is meer dan de hele top-500 supercomputers bij elkaar", zegt Merle Giles, director van het Private Sector Program van het Amerikaanse National Center for Supercomputer Applications (NCSA).
Giles is zeer nauw betrokken bij de bouw van Blue Waters. "Het systeem krijgt niet alleen veel rekenkracht, maar ook veel geheugen. Denk aan meer dan 1 petabyte, een hoeveelheid die in slechts één uur geladen kan worden. Vervolgens kunnen de gegevens in-memory worden verwerkt, zonder te hoeven wachten op externe opslag en alle latency van dien. Let op mijn woorden, waar het bij supers nu nog gaat om flops, gaat het over enige tijd alleen nog maar over bytes. Systemen met grote geheugens worden de toekomst", aldus Giles.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee