Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanvallen op lek in Windows XP nemen toe

In eerste instantie bleven de aanvallen volgens Microsoft beperkt tot ‘proofs of concept’, vingeroefeningen van legitieme onderzoekers die geen serieuze schade aanrichten. Op 15 juni doken de eerste echte openbare ‘exploits’ op, staat in een blog van Microsoft Technet.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De eerste aanvallen waren nog vrij beperkt en doelgericht. Afgelopen week is de intensiteit echter toegenomen en zijn de aanvallen niet langer beperkt tot bepaalde regio’s en doelwitten. De meeste aangevallen pc’s bevinden zich in de Verenigde Staten, Rusland, Portugal, Duitsland en Brazilië. Als ook het totale aantal pc’s in een land wordt verdisconteerd, staan Portugal en Rusland bovenaan. Daar ligt respectievelijk 0,48 en 0,32 procent van alle pc’s onder vuur, 10 en 8 keer zoveel als het gemiddelde voor de hele wereld.

De aanvallers richtten zich aanvankelijk op het downloaden van Obitel, kwaadaardige software die op zijn beurt andere malware op de geïnfecteerde pc binnenhaalt. Sinds kort zijn de downloads van malware veel breder gespreid en krijgt de getroffen gebruiker allerlei virussen, trojans, spam en spyware voor de kiezen.

Het lek in kwestie staat administratief bekend als CVE-2010-1885. De kwetsbaarheid schuilt in het Windows Help and Support Center, een onderdeel van Windows XP. Tavis Omandy, een onderzoeker van Google, onthulde het bestaan van de zwakke plek op 10 juni nadat hij het op 5 juni bij Microsoft had gemeld. Omandy kreeg hier en daar kritiek vanuit de beveiligingswereld omdat het goed gebruik is geen informatie te publiceren over lekken waarvoor nog geen patch bestaat. Zulke informatie geeft kwaadwillenden de kans ´zero-day aanvallen´ te ontketenen. Omandy wierp tegen dat Microsoft niet wilde garanderen om binnen 60 dagen met een patch te komen.

Microsoft schrijft in het blog dat klanten zich bewust moeten zijn van de groeiende verspreiding van de aanvallen. Het bedrijf gaf op 10 juni in een adviesbericht enkele tips om aanvallen af te weren in afwachting van een permanente oplossing. Dat kan door het Windows Help Center Protocol uit te schakelen. Wie deze tegenmaatregelen nog niet heeft getroffen, doet er volgens Microsoft goed aan dat alsnog te doen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in