Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie-minister zet toegang tot versleutelde berichten voor politie nog niet uit het hoofd

Er is geen discussie over het wel of niet in stand moeten houden van end-to-end encryptie, wel blijft het kabinet in Europees verband zoeken naar mogelijkheden om politie toegang te geven tot versleutelde gegevens. Dat geeft minister van Justitie en Veiligheid David van Weel aan in antwoord op Kamervragen.

David van Weel, minister van Justitie en Veiligheid
Rijksoverheid, beeld: Martijn Beekman

Van Weel beantwoordde vorige week de Kamervragen van Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) en Jesse Six Dijkstra (Nieuw Sociaal Contract) die wilden weten wat het standpunt is van de minister over versleutelde chatberichten, nadat diverse politiechefs zich hiertegen uitspraken. Van Weel stelt dat hij de zorgen onderkent, maar geeft ook aan dat er geen discussie is over het wel of niet in stand houden van end-to-end-encryptie of over voorstellen die dat onmogelijk maken. Het door het vorige kabinet ingenomen standpunt om encryptie in stand te houden staat volgens Van Weel niet ter discussie.

Lang proces zonder concrete oplossingen

Toch lijkt de minister de deur op een kier te zetten voor andere mogelijkheden die de politie toegang geeft tot versleutelde berichten. De blik is daarbij vooral op Brussel gericht. “Wel wil ik, zoals mijn voorganger vaak heeft benadrukt, het belang onderstrepen dat wij moeten blijven zoeken naar mogelijkheden om rechtmatige toegang tot gegevens mogelijk te maken en/of te behouden. Zoals de Kamer is geïnformeerd wordt onder andere in Europees verband naar oplossingen gezocht. Dat is echter een lang proces, waarbij nog geen concrete oplossingen in zicht zijn.”

Alternatieven 

De minister beschrijft twee alternatieve manieren die ervoor zorgen dat end-to-end encryptie voor gebruikers blijft bestaan, maar de politie wel mogelijkheden geven om mee te lezen met verdachten. “Het bericht kan bijvoorbeeld versleuteld worden onderschept en later worden ontsleuteld. Dit blijkt echter tegenwoordig in de praktijk vaak technisch niet mogelijk.”

Een andere mogelijkheid is volgens Van Weel dat de aanbieder van de communicatiedienst de encryptie voor de berichten van een specifieke verdachte niet toepast en de berichten onversleuteld aan de autoriteiten verstrekt. “Zoals ook aanbieders van openbare telecommunicatiediensten verplicht zijn de versleuteling ongedaan te maken in het geval van het aftappen van telecommunicatie.”

Wettelijke bepalingen

Van Weel wijst ook op het Wetboek van Strafvordering, dat bevoegdheden geeft voor de opsporing van strafbare feiten. “Deze bevoegdheden, zoals de bevoegdheid tot binnendringen in een geautomatiseerd werk, kunnen leiden tot een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en zijn daarom met voorwaarden en waarborgen omkleed. Deze wettelijke bepalingen zijn in beginsel techniek-neutraal. Of een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer gerechtvaardigd is, wordt derhalve niet bepaald door de keuze van de beveiligingstechniek van de verdachte.”

Dit artikel is eerder verschenen op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 6 november 2024

De wiskunde van informatie is de informatie-theorie, zie bijvoorbeeld https://en.wikipedia.org/wiki/Information_theory en een nederlandstalige inleiding informatie-theorie van de TuDelft is te vinden op https://drive.google.com/file/d/1pxSXu088bMx-XZctaZyxQpakeFMrbWaE
De security van de informatie en de privacy van de gebruikers kan wiskundig gedefinieerd en afgedwongen worden met informatie-theorie. Daarmee zijn wiskundig informatie systemen te ontwerpen welke voor eeuwig onkraakbaar zijn.
Het Ndax Quantum Systeem op de Ndix Internet Exchange van de Universiteit Twente is hiervan een voorbeeld.
Een uitleg en voorbeeld situaties waarin het Ndax Quantum Systeem is ingezet zijn te vinden op https://photos.app.goo.gl/XRcRX84H48EvhX9i9
De spelregels van de wetenschap zijn simpel. Als je iets wetenschappelijk geaccepteerd wilt krijgen moet je een reproduceerbaar bewijs leveren. Het informatie-theoretisch wiskundige veiligheidsbewijs van het Ndax Quantum Systeem is te vinden op https://www.ndax.eu/TnMjbSkq72-hHFbiE6be.7z Op http://xitip.epfl.ch/ kun je een gratis Information Theoretic Inequalities Prover vinden waarmee je het bewijs kunt reproduceren. Als je wilt aantonen dat dit bewijs niet klopt dan zul je dit ook wetenschappelijk moeten bewijzen.
De reactie op https://www.agconnect.nl/tech-en-toekomst/juridisch/techindustrie-wacht-in-spanning-fundamenteel-oordeel-hoogste-hof-vs-af geeft een additionele toelichting. In deze reactie kun je ook lezen dat de australische premier niet blij is met het feit dat "The laws of mathematics are here to stay forever"

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in