Overslaan en naar de inhoud gaan

'Minder malafide Android-apps door oorlog in Oekraïne'

Kwaadaardige apps voor Android-smartphones hebben in de eerste helft van dit jaar een opvallende daling doorgemaakt. Het aantal malafide Android-apps is opmerkelijk lager dan in de eerste helft van 2021, meldt G DATA. Dat securitybedrijf heeft een theorie over de oorzaak hiervoor.
Russische hacker

Malware-onderzoekers van G DATA hebben in de eerste zes maanden van 2022 ongeveer 700.000 nieuwe apps met kwaadaardige code erin geïdentificeerd. In dezelfde periode vorig jaar zagen zij nog ruim 1,3 miljoen malafide Android-apps. Het huidige aantal is 47,9% minder.

Gericht op overheden

G DATA stelt dat zijn onderzoekers sterke vermoedens hebben dat de daling "komt door het conflict in de Oekraïne", aldus het een persbericht nu. "Veel beruchte hackergroepen komen uit Rusland vandaan en worden vaak in verband gebracht met het verspreiden van Android-malware. Nu het conflict in de Oekraïne voortduurt, lijkt het erop dat hackergroepen zich meer richten op het aanvallen van overheden."

De geconstateerde daling aan malafide Android-apps is echter geen reden om gerust te zijn. Het betreft namelijk nieuwe apps, die code voor kwaadaardige activiteiten bevatten. De securityleverancier waarschuwt dan ook voor het gevaar van oudere Android-toestellen, die geen securityfixes meer krijgen.

Pas op voor oudere Androids

Smartphones met verouderde Android-versies zijn daardoor extra kwetsbaar, benadrukt G DATA. "Volgens de onderzoekers moeten in principe alle smartphones met versienummers van Android 10 of lager als onveilig worden beschouwd." Indien een apparaat zo'n oudere Android-versie draait, is vervanging door een nieuwer (en nog wel ondersteund) toestel aan te raden voor beveiliging.

G DATA wijst op statistieken van Statcounter waaruit blijkt hoe groot het probleem van verouderde Androids is. De huidige versie 12 van dat mobiele besturingssysteem was in juni dit jaar geïnstalleerd op 28% van alle Android-apparaten wereldwijd. Voorganger Android 11 draait op 29% van de in gebruik zijnde toestellen. Het onveilig geachte Android 10 staat nog steeds op één op de vijf toestellen. "Dit betekent dat 20% van de smartphones en tablets oudere Android-versies gebruiken die niet voldoen aan de huidige beveiligingsnormen die Google heeft geïntroduceerd voor Android 11 en Android 12", aldus G Data. "Cybercriminelen kunnen hierdoor eenvoudig Android apparaten misbruiken met verouderde malware zonder er veel moeite voor te hoeven doen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in